Wanita Thailand ditahan susulan penemuan senapang angin buatan sendiri

0
219

Oleh RIZQI ZABIDI

POLIS menahan seorang wanita warganegara Thailand bagi membantu siasatan berhubung penemuan selaras senapang angin buatan sendiri di sebuah rumah di Kampung Janggus, Mukim Hosba dekat Kubang Pasu, semalam.

Menurut Ketua Polis Daerah Kubang Pasu, Suprintenden Rodzi Abu Hassan, penahanan wanita berusia 40 tahun itu dibuat kira-kira pukul 1 tengah hari oleh sepasukan pegawai dan anggota polis yang membuat pemeriksaan di rumah disewanya.

Hasil siasatan awal katanya, senjata tersebut yang menjadikan guli sebagai peluru didakwa digunakan hanya untuk memburu serta menembak haiwan.

“Walaupun hanya menggunakan guli, namun senjata ini tetap berbahaya dan mampu mendatangkan kecederaan serius. Memiliki senjata sebegini adalah sesuatu yang salah di sisi undang-undang.

“Wanita itu mendakwa senjata tersebut dibuat sendiri dan merupakan milik teman lelakinya. Oleh itu, kami kini giat memburu teman lelaki wanita tersebut yang juga warganegara Thailand berusia 40-an bagi membantu siasatan,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Mengulas lanjut Rodzi berkata, siasatan mendapati dokumen perjalanan wanita itu juga sudah luput dengan dia didapati mula memasuki negara ini sejak 2001.

“Disebabkan itu kes ini turut disiasat mengikut 6(1) Akta Imigresen 1959/1963 selain Seksyen 8 Akta Senjata Api 1960.

“Wanita itu direman selama empat hari bermula semalam hingga 15 September bagi membantu siasatan,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here