Bantu ‘along’ tampal, edar poster, 2 lelaki didenda RM3,500

0
200

MAHKAMAH Majistret Seremban hari ini menjatuhi hukuman denda sebanyak RM3,500 ke atas dua lelaki yang mengaku salah menampal poster dan mengedar risalah syarikat pinjaman wang tanpa lesen, minggu lalu.

Tertuduh, Woon Wan Pau, 46 dan Tan Hai Liang, 37, pada masa sama diperintahkan Majistret, Mahyun Yusof menjalani hukuman penjara lapan bulan, jika gagal menjelaskan denda itu.

Bagaimanapun kedua-duanya membayar denda terbabit.

Mengikut fakta kes, Wan Pau dan Hai Liang didakwa membantu pemberi pinjaman wang tanpa lesen dengan menjalankan kegiatan mengedar risalah dan menampal poster berkaitan pinjaman kewangan.

Perbuatan itu dipercayai dilakukan di kawasan Bandar Sri Sendayan kira-kir pukul 3.30 petang, 7 September lalu.

Kedua-duanya didakwa mengikut Seksyen 29AA Akta Pemberi Pinjam Wang 1951 yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum dua tahun atau denda sehingga RM20,000 atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Pendakwaan dikendalikan oleh Timbalan Pendakwa Raya, Hafizah Zainul Hashimi manakala tertuduh tidak diwakili peguam.

Polis Negeri Sembilan pada minggu lalu menahan lima lelaki warga tempatan dipercayai terbabit dalam kegiatan memberi pinjaman wang tanpa lesen (along) di negeri ini dalam tiga serbuan berasingan.

Dua tertuduh yang didakwa antara suspek yang ditahan selepas dikesan mempromosikan pinjaman wang tanpa lesen di Bandar Sri Sendayan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here