”Jika  terus lena dibuai mimpi, satu hari UMNO akan dikuburkan’’ – Ketua Pemuda

0
156

UMNO harus mengambil tanggungjawab atas kekalahan teruk pada Pilihan Raya Negeri (PRN) di enam negeri, Sabtu lalu.

Sehubungan itu Ketua Pemuda UMNO, Dr. Muhammad Akmal Saleh mendesak supaya UMNO  segera melakukan perubahan yang boleh meningkatkan keyakinan rakyat khususnya orang Melayu.

“Apabila Pemuda bersuara, dikatakan Pemuda masih mentah, Pemuda dimomokkan dengan bayaran. Tugas saya hari ini mendengar suara Pemuda untuk disampaikan kepada pucuk pimpinan.

“Jika cara kita tak langsung didengar, kita akan lakukan sesuatu. Saya nak bagi jaminan, kita boleh bincang secara baik, ilmiah.. jika tak ada apa-apa yang berlaku, maka baru kita akan bertindak. Dia minta Pemuda hormati saluran, maka kita hormati saluran. Kita bagi apa mereka nak, kita ikut secara prosedur.. tetapi saya tak akan teragak bertindak jika suara kita dibakulsampahkan,” tegasnya.

Beliau membuat penegasan itu ketika majlis Post Mortem PRN Pemuda UMNO – ‘Dimana Salah Kita’ di Kuala Lumpur, malam tadi yang dihadiri lebih 1,000 kepemimpinan Pemuda UMNO dari seluruh negara.

Pada PRN Sabtu lalu, UMNO mengalami kekalahan teruk pada PRN Sabtu lalu selepas hanya menang di 19 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) daripada 108 DUN yang ditandingi parti itu.

Muhamad Akmal berkata, selain pertemuan post mortem itu, Pemuda juga akan menjelajah ke seluruh negara bagi mendengar pandangan dan idea akar umbi lain.

“Saya tak gentar walau ditekan. Saya tidak berganjak walau ditolak. Saya tak pekakkan telinga, saya tak butakan mata. Apa sekalipun, jika kita terus lena dibuai mimpi, satu hari UMNO akan dikuburkan, sebab itu kita tak akan benarkan itu terjadi,” katanya.

Beliau juga secara terbuka menegaskan, sedia meletak jawatan jika kekalahan teruk parti itu disebabkan oleh kedudukannya sebagai Ketua Pemuda UMNO.

Tegasnya,  tindakan itu akan dilakukannya jika majoriti suara daripada sayap itu menyatakan pendirian sedemikian.

“Pemuda UMNO mesti berkata benar walaupun pahit. Jika majoriti yang ada ini membuat keputusan bahawa UMNO ini tidak diterima oleh rakyat kerana Ketua Pemudanya berada di situ, jika itulah keputusan majoriti, saya sedia letak jawatan Ketua Pemuda.

“Apa yang lebih penting adalah survival parti. Ini bukan soal saya, Mohd Hairi (Naib Ketua Pemuda UMNO, Mohd Hairi Md Shah), tetapi ini soal parti kita,” katanya .

Muhamad Akmal turut mendedahkan ramai pihak panas hati apabila Pemuda UMNO mahu mengadakan majlis terbabit, namun ia tidak wajar menjadi satu bentuk ketakutan atau berasa terancam oleh sayap parti itu.

“Kalau nak ikut diri saya, Sabtu malam (selepas PRN) saya mahu keluarkan kenyataan, tetapi kenyataan dikeluarkan tanpa berbincang dengan Pemuda, saya rasa tak adil tanpa suara kita dalam Pemuda.

“Jadi, hari ini tidak ada lagi takut untuk menyatakan kebenaran, tetapi kena ada abad dan tatasusilanya. Ramai panas hati, saya tahu ramai ada idea baik. Kita jadikan malam ini (malam tadi) pendirian Pemuda UMNO. Apabila kenyataan dikeluarkan oleh saya, Naib ketua Pemuda, Ketua Pemuda Negeri selepas ini, itu bukan lagi kenyataan peribadi,” katanya lapor Warta Rakyat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here