Pengundi profesional, muda di Terengganu diramal sebelahi PN

0
186

PENGUNDI kategori profesional dan pengundi muda diramalkan menyebelahi Perikatan Nasional (PN) di Terengganu berdasarkan temu bual kumpulan berfokus (FGD), sekali gus mengekalkan pentadbiran sebelum ini.

Malah, sentimen itu turut mempengaruhi jentera apabila perayu undi PN tidak lagi begitu teruja kerana sangat yakin memenangi PRN, manakala kelesuan pula dilihat di bangsal panas UMNO.

Pensyarah Kanan, Fakulti Undang-Undang dan Hubungan Antarabangsa, Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA), Dr Wan Rohila Ganti Wan Abdul Ghapar, berkata ini menjadikan PN yang bertanding di bawah logo PAS mendahului persaingan.

Wan Rohila Ganti berkata, PN juga tidak mustahil menyapu bersih 32 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN).

“FGD saya dengan pengundi kategori profesional dan pengundi muda (mahasiswa) di negeri ini, dua hari lalu jelas menunjukkan kedua-dua kumpulan pengundi sudah membuat keputusan untuk mengundi PAS.

“Walaupun impak debat Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli dan Penolong Setiausaha Agung PAS, Mohd Syahir Sulaiman bagi kesan pada pengundi muda serta mereka akui PAS tidak ada misi ekonomi yang jelas, mereka tetap akan mengundi PAS,” katanya kepada BH di sini, hari ini.

Wan Rohila Ganti berkata, dalam lingkungan pengundi lebih berusia, penyokong Barisan Nasional (BN) dijangka memilih untuk tidak keluar mengundi.

“Tambahan pula, calon BN tidak trampil, calon kitar semula dan jika ada calon muda, ia adalah calon tangkap muat,” katanya menurut laporan BH.

Bagaimanapun, Wan Rohila Ganti ralat apabila apabila Manifesto dan Tawaran PAS Terengganu sangat simplistik dan biasa biasa.

“Namun, sentimen Melayu, agama dan tanah air menutup kekurangan berkenaan,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here