Penganalisis politik yakin manifesto PN mampu dilaksanakan

0
148

MANIFESTO Perikatan Nasional (PN) Selangor ‘mampu dilakukan’ berdasarkan rekod terdahulu di bawah pentadbiran bekas Menteri Besar, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali.

Penganalisis Politik dan Media Sosial Universiti Teknologi Mara (UiTM), Profesor Madya Dr. Sara Chinnasamy berkata, ini susulan pengalaman Mohamed Azmin yang serba boleh.

“Selangor mempunyai persaingan sihat daripada segi pengumuman manifesto pilihan raya negeri (PRN) di antara Pakatan Harapan (PH) – Barisan Nasional (BN) dan PN.

Pengerusi Perikatan Nasional, Tan Sri Muhyiddin Yassin bersama Pengerusi Perikatan Nasional Selangor, Datuk Seri Azmin Ali mengadakan sesi soal jawab pada Majlis Pelancaran Tawaran Perikatan Nasional Pilihan Raya Negeri Selangor 2023 di Shah Alam, 4 Ogos lalu. GAMBAR: Warta Rakyat

“Bagaimanapun, konsep prihatin yang dikemukakan oleh PN lebih sinonim kerana ia dilaksanakan ketika rakyat berhadapan dengan kesusahan sewaktu pandemik,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

PN Selangor menawarkan Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Selangor bernilai lebih RM2 bilion sempena pilihan raya negeri (PRN) sebagaimana diumumkan Pengerusi PN, Tan Sri Muhyiddin Yassin, bertemakan Selangor Baharu, Kita Bangkit, merangkumi tujuh tunjang utama, 25 pendekatan dan 112 tawaran.

Sara berkata, jika diteliti semula, kebanyakan manifesto itu merupakan kesinambungan dasar yang dibuat ketika pemerintahan Muhyiddin yang juga bekas Perdana Menteri.

Katanya, pengalaman menerusi Majlis Pemulihan Negara telah banyak membantu mengeluarkan tawaran yang mengambil kira pandangan dan sentimen rakyat serta status pelaksanaan sesuatu program di setiap kementerian.

Pengerusi Perikatan Nasional, Tan Sri Muhyiddin Yassin bersama Pengerusi Perikatan Nasional Selangor, Datuk Seri Azmin Ali mengadakan sesi soal jawab pada Majlis Pelancaran Tawaran Perikatan Nasional Pilihan Raya Negeri Selangor 2023 di Shah Alam, pada 4 Ogos lalu. GAMBAR: Warta Rakyat

Meskipun PN dilihat sebagai sebuah parti baharu, beliau berkata, berdasarkan pengalaman dan cabaran ketika mengambil alih tampuk pemerintahan PH pada krisis pandemik Covid-19 adalah suatu perkara yang tidak boleh dinafikan.

“Rakyat boleh melihat kesinambungan polisi bagi setiap sektor masyarakat daripada golongan belia, ibu tunggal, komuniti berpendapatan rendah (B40) dan sebagainya,” ujarnya, lapor Sinar Harian.

Pada masa sama, Sara memberitahu, terdapat dua perkara utama yang perlu dititikberatkan dalam membuat perbandingan manifesto antaranya pengalaman figura politik terhadap tadbir urus dan tawaran yang lebih baik serta mengambil kira faktor kos sara hidup semasa.

“Corak pemikiran rakyat hendaklah setara dengan tahap negara membangun yang membahaskan hujahan politik sihat dari segi tawaran manifesto,” ujar beliau lagi.

Jelasnya, ideologi politik perlu diketepikan dan mengutamakan perkara yang mahu dicapai sebagai rakyat Malaysia sekali gus dapat membuat perbandingan terbaik sama ada sesebuah parti politik itu praktikal atau hanya menjanjikan bulan bintang sahaja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here