Laut Terengganu umpama pesta, harga sotong masih mahal?

0
129

Oleh MOHD LAZIM ENDUT

MASYARAKAT Terengganu khususnya yang tinggal di kawasan perkampungan nelayan tidak pernah berasa jemu atau muak untuk memakan sotong.

Seperti juga keropok, boleh dikatakan sotong juga seakan menjadi makanan rutin bagi penduduk di negeri ini.

Walaupun dinikmati setiap hari, mereka tidak pernah menolak sekiranya dihidangkan menu berasaskan sotong.

Antara menu yang popular dan menjadi kegemaran ramai termasuklah sotong celup tepung, ketupat sotong, gulai sotong, goreng sotong, tumis sotong dan singgang sotong.

Selain itu ada juga menu yang diperbuat daripada sotong kering, di mana para penggemarnya makan begitu sahaja selepas digoreng ranggup.

Bercakap mengenai sotong, penulis sejak zaman kanak-kanak lagi telah terdedah dengan makanan dan hidupan laut ini.

Malah, nama-nama sotong seperti Torak, Jarum, Mengabang, Cumi-Cumi, Kurita dan Katak merupakan antara yang sentiasa dicandat oleh nelayan di kampung penulis.

Setiap kali tiba musim mencandat sotong, suasana laut di Terengganu khususnya di daerah Marang bagaikan pesta disimbahi cahaya lampu neon daripada bot-bot nelayan.

Ketika itu Pulau Kapas yang terletak sekitar tiga kilometer daripada Kuala Marang masih belum diisytiharkan sebagai pulau pelancongan.

Namun, pulau yang terletak berhampiran ‘Kandang Ular’ ini, iaitu lubuk yang menjadi lokasi sotong bertelur masih berpenghuni dan dimana ia didiami beberapa keluarga.

Memandangkan rata-rata nelayan ketika itu akan keluar ‘berpesta’ di lubuk sotong, maka harga pasaran sotong juga sentiasa murah dan ada kalanya langsung tiada nilai.

Sebab itulah, sebaik sahaja membawa pulang hasil tangkapan, mereka akan menjadikan ia sebagai sotong kering untuk dimakan pada musim tengkujuh.

Sewaktu penulis memasuki alam remaja, harga sotong Jarum hanyalah sekitar RM1.50 sekilogram dan sotong Torak RM2 sekilogram.

Sotong Mengabang dan sotong Katak pula bukan pilihan dan ia dijadikan sebagai sotong kering.

Sekarang ini kedua-dua jenis sotong tersebut turut dijadikan sotong celup tepung dan harga mentahnya telah melebihi RM20 hingga RM30 sekilogram.

Kini, musim mencandat sotong kembali lagi dimana suasana laut Terengganu sejak bulan April lalu terus bertukar menjadi umpama pesta.

Selain nelayan tempatan, para pelancong turut ‘berkampung’ di ‘kandang ular’ bagi melakukan aktiviti berkenaan yang kini semakin mendapat perhatian ramai.

Sejak tiga bulan lalu aktiviti mencandat sotong di perairan Marang terus mendapat sambutan hangat dimana setiap tiba hujung minggu terutama cuti umum semua bot sama ada bot pelancong mahupun bot nelayan sentiasa penuh ditempah orang ramai.

Dalam tempoh berkenaan juga kebanyakan nelayan berjaya meraih hasil candat sotong yang banyak, iaitu antara 10 hingga 50 kilogram.

Ini menyebabkan pemborong termasuk daganan, peraih dan peniaga tersenyum lebar kerana memperoleh pendapatan agak lumayan.

Namun, yang menjadi mangsa keadaan adalah nelayan dan para pengguna?

Ini kerana sekalipun terdapat banyak lambakan sotong, harga makanan laut itu yang dijual di pasar-pasar awam di negeri ini masih lagi mahal dan dikatakan melampau.

Apa yang menghairankan, ada beberapa pasar awam di sekitar daerah ini menjual sotong Torak dengan harga RM34 hingga RM38 sekilogram.

Sotong paling kecil pula iaitu sotong Jarum pula dijual antara RM16 hingga RM20 sekilogram.

Harga ini agak melampau kerana ada pengguna yang sanggup berada dimuka kuala menunggu nelayan pulang dari mencandat sotong dapat membeli terus dengan harga RM14 sekilogram (sotong tmTorak) dan RM6 sekilogram (sotong Jarum).

Maka itu, sudah sampai masanya kerajaan termasuk Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) berperanan serta memandang serius terhadap masalah ini.

Kita tidak mahu apabila berlakunya lambakan sotong, harganya masih tinggi dan mahal.

Apa yang menyedihkan, kehidupan nelayan yang keluar mencandat sotong sejak waktu petang sehingga awal pagi masih tidak berubah, tetapi yang meraih keuntungan besar ialah orang tengah dan peniaga.

Begitu juga dengan para pengguna khususnya penggemar sotong.

Sampai bilakah mereka akan berhadapan dengan harga tidak masuk akal ini terutama ketika semua barangan keperluan naik harga, menyebabkan kos sara hidup semakin meningkat. – SB

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here