”Sebaiknya Mukhriz sokong PN kalau tak mahu Melayu berpecah” – Tuan Ibrahim

0
160

DATUK Seri Tuan Ibrahim Tuan Man berkata tiada masalah untuk Perikatan Nasional (PN) bekerjasama dengan Pejuang pada PRN namun menegaskan permintaan mendapatkan kerusi tidak boleh dipenuhi kerana agihannya telah selesai.

Timbalan Presiden Pas itu berkata sebaiknya Pejuang yang diketuai bekas Menteri Besar Kedah Datuk Seri Mukhriz Mahathir menyokong calon PN sekiranya tidak mahu melihat undi Melayu berpecah.

“Kita menyambut baik sesiapa sahaja yang ingin mengadakan kerjasama politik dengan PN bagi mempastikan kita berjaya dalam PRN ini. Namun soal kerusi yang akan dipertandingkan, kita telah selesai mengagihkan kerusi di kalangan Pas, Bersatu dan Gerakan (pada 26 Jun),. Sekiranya melibatkan kerusi untuk pertandingan, ia sukar dirombak,” katanya kepada portal FMT.

Ahli Parlimen Kubang Kerian itu mengulas kenyataan Mukhriz semalam bahawa partinya masih berharap dapat bekerjasama dengan PN pada PRN.

Harapan itu dizahirkan Mukhriz susulan pertemuan Pengerusi PN Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Tun Dr Mahathir Mohamad dua hari lalu yang bersetuju mengukuhkan perpaduan orang Melayu serta meningkatkan sokongan kepada PN pada PRN 12 Ogos depan.

Merujuk keputusan PN menolak permohonan penyertaan Pejuang pada 21 Mac lalu, Mukhriz berharap komponen itu kali ini dapat mempertimbangkan sewajarnya kerjasama untuk mengelak pertembungan dan mewujudkan situasi satu lawan satu dengan gabungan Pakatan Harapan (PH)-Barisan Nasional (BN).

Beliau yang juga bekas wakil rakyat DUN Jitra mencadangkan semua parti politik dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Melayu dapat disatukan bersama PN dalam berdepan PRN.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here