Pemimpin UMNO jangan malu suruh undi DAP

0
172

SEMALAM tersebar berita Ahmad Maslan minta pengundi UMNO taat kepada arahan supaya mengundi calon DAP dalam PRN di 6 negeri.

Walaupun tajuk berita sebuah portal sudah ditukar daripada ‘mengundi calon DAP’ kepada ‘calon Kerajaan Perpaduan’ tetapi tidak mengapalah. Apa yang penting dalam kenyataannya Ahmad Maslan berkata,’’

“Disiplin parti itu memastikan arahan parti dituruti. Memanglah undi itu rahsia tetapi gesaan saya adalah bukan (undi) atas nama parti atau DAP, tetapi atas nama Kerajaan Perpaduan. Kerajaan Perpaduan ini titah Yang di-Pertuan Agong apabila Parlimen tergantung, jadi kita akur, setia pada titah baginda.”

Soal Kerajaan Perpaduan titah Agong itu, penulis tidak mahu ulas apa-apa sebab ‘modal’ ini sudah digunakan banyak kali oleh pemimpin UMNO untuk memberi pemahaman kepada ahli akar umbi kenapa parti itu bekerjasama dengan DAP.

Sebenarnya, Ahmad Maslan dan pemimpin UMNO lain tidak perlu malu-malu untuk buat seruan terus terang supaya pengundi UMNO undi calon DAP. Tiada masalahpun sebab UMNO dan DAP sudah berada dalam satu kerajaan, kalau UMNO menang, DAP untung…kalau DAP menang, UMNO untung…kan begitu.

Lagipun pemimpin-pemimpin UMNO sebelum ini sudahpun bertungkus lumus ‘membersihkan’ imej DAP apabila berada dalam satu kerajaan. Bukan kata Presiden UMNO, Ahmad Zahid Hamidi malah Ahmad Maslan juga sudah selesa berkawan dengan DAP. Jadi jangan malu-malu untuk menyeru pengundi UMNO mengundi DAP, tidak ada salah apapun.

Tambahan pula UMNO sepatutnya berasa terhutang budi dengan DAP kerana bersedia menerima mereka dalam Kerajaan Perpaduan. Maklumlah, bukan senang nak terima parti yang kalah teruk dalam PRU menjadi kerajaan. Lebih daripada itu DAP sanggup untuk berada dalam satu Kabinet dengan pemimpin daripada parti yang mereka pernah anggap paling korup, pencuri dan penyangak.

Namun itulah politik, tiada apa yang mustahil.Oleh itu kalau pemimpin UMNO minta undi calon DAP dalam PRN apa masalahnya? Tanpa DAP belum tentu UMNO kembali berkuasa dalam kerajaan biarpun dua kali berturut-turut ditolak rakyat dalam PRU.

Tanpa persetujuan DAP, tidak mungkin Presiden UMNO kembali menjadi TPM walaupun ada 47 pertuduhan rasuah dan salah guna kuasa di mahkamah kerana DAP kan parti berintegriti tinggi. Tanpa persetujuan UMNO belum tentu pemimpin PH termasuk DAP menjejak kaki di Bangunan UMNO dan Dewan Merdeka.

Malah atas semangat Kerajaan Perpaduan, pemimpin dan ahli UMNOpun sudah pakai seragam putih seperti DAP sebagai tanda solidariti. Jadi apa salahnya, kalau pemimpin UMNO minta undi DAP…mereka kan kawan?

Lagi pula sejak berkawan dengan PH-DAP, UMNO banyak bertolak ansur dalam pembahagian kerusi khususnya menghadapi PRN. Sebab itulah dalam PRN di 6 negeri nanti tiada mana-mana negeri UMNO akan jadi Menteri Besar.

Demi persahabatan dan Demi Keutuhan Kerajaan Perpaduan UMNO akan pastikan rakan-rakan komponen menang manakala UMNO akan akur saja. Ye la nak cakap banyak pun, di semua negeri tu boleh dikatakan rakyat tolak UMNO-BN. Mungkin dengan pertolongan DAP, UMNO akan mampu bernafas kembali.

Jadi pemimpin UMNO jangan malu suruh undi DAP.Pedulilah apa orang nak kata sebab lagipun UMNO sekarang bukan UMNO dulu. UMNO sekarang pentingkan kemajmukan…betul tak?

Cuma penulis harap pemimpin DAP turut mempunyai perasaan keterujaan bersahabat dengan UMNO seperti mana pemimpin keterujaan pemimpin UMNO terhadap DAP. Setakat ini penulis tidak nampak lagi keterujaan dan keghairahan itu dalam kalangan pemimpin DAP.

Tetapi tidak mengapa yang penting pemimpin UMNO jangan malu suruh undi DAP…kan..kan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here