ADUN Pas ikrar pertahan Lynas

0
122

AHLI Dewan Undangan Negeri (ADUN) Beserah, Andansura Rabu berikrar mempertahankan kilang penapisan nadir bumi Lynas dengan semangat yang sama ketika dia pernah menentangnya satu ketika dahulu.

“Lynas telah beroperasi selama 10 tahun dan sudah banyak data yang dikumpul dan dibentangkan untuk membuat penilaian yang jujur dan adil berkenaan operasi kilang penapisan nadir bumi ini.

“Saya perlu adil dalam membuat pertimbangan semula terhadap tahap keselamatan operasi kilang ini berdasarkan dapatan dan laporan oleh agensi-agensi ini selain daripada pakar-pakar akademik dan industri,” katanya dalam kenyataan, lapor Malaysiakini.

Andansura, yang merupakan timbalan Persuruhjaya Pas Pahang, adalah pengerusi Gabungan Stop Lynas dari 2010 hingga 2013.

Menjelang 2018, beliau mengubah pendiriannya secara terbuka, dengan alasan bahawa kilang nadir bumi itu selamat berdasarkan fakta yang telah disemaknya.

Andansura berkata, syarat kerajaan agar Lynas memindahkan proses pemecahan dan larut lesapnya ke luar negara adalah tidak adil kepada syarikat itu dan 800 kakitangannya.

Sehubungan itu, beliau berjanji untuk bekerjasama dengan ADUN lain di Dewan Undangan Negeri (DUN) Pahang untuk melibatkan pihak berkepentingan dengan matlamat untuk melindungi kilang berkenaan.

“Pendirian ini dibuat adalah demi nasib ratusan pekerja dan ribuan isi rumah yang akan terkesan, serta untuk kepentingan ekonomi negeri dan negara.

“Saya juga menyeru ahli masyarakat prihatin agar dapat bersama-sama mengambil pendirian yang adil berhubung perkara ini dan memberikan informasi dan pencerahan yang telus kepada masyarakat awam,” katanya.

Andansura mendakwa, nilai sumbangan kepada ekonomi tempatan daripada kemudahan retak dan laurt Lynas yang akan ditutup kira-kira RM200 juta setahun.

Kerajaan sebelum ini memutuskan bahawa Lynas mesti memindahkan loji retak dan larut lesapnya ke luar negara sebelum Julai 2023.

Kegagalan berbuat demikian boleh mengakibatkan penutupan kilang penapisan nadir bumi itu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here