ADUN DAP gesa universiti awam longgarkan kod pakaian

0
170

SEORANG Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) DAP, Ho Chi Yang menggesa supaya Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) dan universiti melonggarkan kod berpakaian.

ADUN Tanah Rata tersebut berkata malahan pentadbiran kerajaan campuran baharu dipimpin Datuk Seri Anwar Ibrahim juga tidak mewajibkan pemakaian tali leher bagi ahli Kabinetnya, malahan Speaker Dewan Rakyat Datuk Johari Abdul juga berkata Ahli Parlimen tidak lagi diwajibkan memakai tali leher semasa sidang dewan.

“Oleh itu, kedua-dua badan perundangan dan eksekutif telah menunjukkan semangat yang kuat untuk berkhidmat kepada rakyat dan membangunkan negara daripada mematuhi formaliti yang tidak sepatutnya,” katanya dalam satu kenyataan.

Pengarah biro hal ehwal universiti Pemuda DAP itu juga berkata universiti harus menumpukan usaha meningkatkan kualiti pendidikan dan memupuk bakat dan bukannya mengenakan kod pakaian yang ketat.

“Sebuah universiti seharusnya menjadi institut pendidikan yang menerima dan menerima pandangan, pemikiran dan tingkah laku yang berbeza bagi menggalakkan pelajar sentiasa menyoal dan berfikir secara kritis.

“Apabila universiti melaksanakan etika berpakaian yang ketat, ia bukan sahaja menyekat kebebasan pelajar untuk berpakaian tetapi juga, secara langsung atau tidak langsung, menyekat kreativiti pelajar.

“Dalam jangka panjang, sekatan seperti itu hanya menghalang pembangunan pengajian tinggi Malaysia, yang akan berdasarkan kreativiti dan keberanian pelajar dan akademik untuk mencabar pemikiran sedia ada,” katanya lagi menurut Agendadaily.

Selain itu, Chi Yang turut membangkitkan insiden pelajar didenda oleh pengurusan Universiti Teknologi Malaysia (UTM) kerana mewarna rambut atau memakai terlalu banyak subang.

Sementara Universiti Utara Malaysia (UUM) pula mengeluarkan notis mewajibkan pelajarnya memakai kasut kulit dan pelajar lelaki memakai tali leher semasa peperiksaan.

Pada masa yang sama, Chi Yang juga menggesa kerajaan mengeluarkan arahan jelas kepada semua agensi kerajaan bahawa keutamaan mereka harus membantu orang ramai dan bukannya mengawal pakaian rakyat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here