Warga Bosnia hargai inisiatif Muhyiddin selamatkan negara itu daripada Covid-19

0
376

TIDAK ramai tahu, Malaysia yang pernah menjadi negara pertama menghulurkan bantuan kepada Bosnia Herzegovina ketika Perang Balkan telah mengulangi usaha murni itu sekali lagi – kali ini ketika negara itu berdepan ancaman pandemik Covid-19.

Menurut seorang warga Bosnia, Mirza Vejzagic, ketika pandemik memuncak, Bosnia mencatat kadar kematian paling tinggi di Eropah.

Pada ketika itu ujarnya, penduduk Bosnia benar-benar memerlukan bantuan untuk hidup.

“Seperti pada awal 1990an ketika perang, Malaysia antara negara pertama menghulurkan bantuan kepada Bosnia, kali ini Malaysia juga menjadi pertama tetapi bantuan dalam bentuk vaksin dan bekalan perubatan.

“Insan mulia yang membuat keputusan untuk membantu rakyat Bosnia adalah Perdana Menteri Malaysia ketika itu Tan Sri Muhyiddin Yassin.

“Pada saat ini saya hanya mampu memberi tunduk hormat dan setinggi-tinggi terima kasih kepada beliau,” katanya dalam satu hantaran di Facebooknya pada Khamis.

Hantaran itu turut disertai beberapa keping gambar Mirza mengadakan pertemuan dengan Muhyiddin.

Mirza yang difahamkan berasal dari Sarajevo dan kini menyambung pelajaran di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) turut merakamkan terima kasih kepada Datuk Marzuki Mohamad kerana menjayakan pertemuannya bersama Muhyiddin itu. -SB

Warga Bosnia dan Hazergovina, Mirza Vejzagic bersama Tan Sri Muhyiddin Yassin (Foto Facebook)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here