Harap jangan pinggirkan Perlis, kata MB

0
185

KERAJAAN Perlis berharap kerajaan Persekutuan tidak meminggirkan negeri itu terutama dalam soal pembangunan meskipun Perikatan Nasional (PN) mengambil keputusan untuk menjadi pembangkang dan tidak menyertai kerajaan perpaduan.

Menteri Besar Perlis, Mohd. Shukri Ramli berkata, meskipun kerajaan pusat adalah kerajaan perpaduan di bawah Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, itu memberi makna mereka perlu bersama dengan semua negeri termasuk Perlis.

“Pada pendapat saya, sekiranya di pusat (kerajaan) itu adalah kerajaan perpaduan maknanya ia turut bersama sekalilah dengan kami.

“Perpaduan ini mestilah membabitkan semua dan tidak hanya di peringkat pusat saja maka di negeri juga perlu juga diberikan perhatian dan untuk hal ini, secara tidak langsungnya, kami turut berasa bahawa kami sebahagian dengan kerajaan pusat,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita di Pejabat Menteri Besar Perlis di Kompleks Dewan Undangan Negeri (Dun) Perlis, di Kangar hari ini.

Ditanya berhubung perjalanan kerajaan negeri Perlis yang baharu selepas PN bertindak untuk menolak bersama kerajaan perpaduan di pusat menjadikan gabungan itu sebagai wakil pembangkang di Parlimen.

Dalam masa yang sama juga, Mohd. Shukri yang mewakili kerajaan negeri Perlis turut mengucapkan tahniah di atas perlantikan Anwar sebagai Perdana Menteri ke-10 kelmarin.

“Kami sudah pun mengirim ucapan tahniah kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim menerusi laman sosial Facebook.

“Diharapkan beliau mampu menjalankan tugas sebagai Perdana Menteri yang baharu sebaik mungkin dalam membawa amanah rakyat bersama,” katanya lapor Harian Metro.

Pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15) minggu lalu, PN Perlis berjaya membentuk kerajaan negeri selepas memenangi 14 daripada 15 kerusi DUN selain ‘menyapu bersih tiga kerusi Parlimen di Padang Besar, Kangar dan Arau.

Kejayaan gemilang PN itu juga sekaligus menumbangkan Barisan Nasional (BN) yang mentadbir kerajaan Perlis selama 65 tahun.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here