PRK Pekan jika BN menang, Najib diampunkan

0
234

PILIHAN Raya Kecil (PRK) Parlimen Pekan akan diadakan dalam tempoh tertentu, sekiranya Barisan Nasional (BN) mempertahankan kerusi itu pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) dan kemudian Datuk Seri Najib Razak diberi pengampunan diraja.

Ini bermakna Ahli Parlimen Pekan daripada BN, mesti mengembalikan kerusi itu kepada Najib apabila keadaan mengizinkan.

Perkara itu ditegaskan oleh Timbalan Ketua UMNO Bahagian Pekan, Datuk Seri Zamri Ramly seperti dilaporkan The Star, hari ini.

“Kerusi ini (Pekan) memerlukan ahli Parlimen yang mempunyai kredibiliti yang hebat. Negara masih memerlukan beliau (Najib).

“Sekiranya Najib diampunkan, sesiapa yang dipilih menjadi Ahli Parlimen Pekan akan menyerahkan semula kerusi itu kepada Najib (melalui PRK), sebagaimana yang sepatutnya,” kata Zamri.

Najib Perdana Menteri pertama Malaysia yang bergelar banduan kini sedang menjalani hukuman penjara 12 tahun di Penjara Kajang.

Beliau disabitkan kesalahan menyeleweng RM42 juta dana milik syarikat pelaburan kerajaan, SRC International Sdn Bhd, tetapi memohon untuk semakan serta memohon pengampunan diraja.

Perlembagaan Persekutuan melarang mereka yang telah disabitkan dengan hukuman penjara lebih setahun dan denda lebih RM2,000 serta tidak mendapat pengampunan percuma daripada menjadi wakil rakyat.

Najib juga didenda RM210 juta dan masih dalam perbicaraan atas beberapa pertuduhan berkaitan 1MDB.

Sementara itu, Zamri juga berkata nama anak sulung Najib, Datuk Mohd Nizar tidak disenaraikan sebagai calon kerusi Parlimen atau Dewan Undangan Negeri (DUN) kerana kurang pengalaman.

Di sebalik spekulasi bahawa Mohd Nizar berkemungkinan besar akan dinamakan sebagai calon Pekan pada PRU-15, 19 November depan bagi menggantikan Najib, Zamri menegaskan tidak ada sebab untuk memberikan Mohd Nizar kedua-dua kerusi DUN dan Parlimen kerana beliau tidak mempunyai pengalaman dalam politik.

“Biar dia ada kerusi DUN dulu. Dia perlu belajar. Jika dia menunjukkan bahawa dia boleh mengendalikan tugas sebagai ADUN, maka kita akan lihat untuk menaikkannya,” katanya.

Nizar adalah anak sulung Najib hasil perkahwinannya dengan isteri pertama Tengku Puteri Zainah Tengku Eskandar merupakan Ketua Pemuda UMNO Pekan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here