Jurutera wanita rugi RM261,000 diperdaya Macau Scam

0
218

Oleh ABU UBAIDILLAH RAHMAN

SEORANG wanita kerugian RM261,000 akibat diperdaya satu sindiket yang menawarkan pulangan pelaburan kupon tidak wujud pada bulan lalu.

Anggota Bahagian Siasatan Jenayah Komersial Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Johor Bahru Utara menerima laporan kejadian itu kelmarin.

Timbalan Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Superitendan Fariz Ammar Abdullah berkata, mangsa merupakan wanita warga tempatan berusia 40 tahun dan bekerja sebagai jurutera.

“Semuanya bermula apabila dia berkenalan dengan suspek iaitu seorang lelaki tempatan menerusi aplikasi tinder pada awal Julai lalu.

“Pada pertengahan Julai lalu, mangsa diperdayakan untuk membeli kupon yang dijual oleh suspek setelah suspek berjanji mangsa akan mendapat pulangan wang sebanyak lima peratus dam modal dalam tempoh 30 minit selepas pembayaran pembelian kupon dibuat,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Katanya, mangsa kemudian menggunakan wang simpanan telah melakukan 17 transaksi pemindahan secara dalam talian ke dalam akaun-akaun bank yang diberikan suspek.

Mangsa katanya, turut diberikan pautan laman web untuk melihat keuntungan yang bakal diperoleh namun pautan tersebut tidak dapat diakses oleh mangsa.

“Lebih malang lagi suspek telah gagal dihubungi. Akibat kejadian itu mangsa kerugian RM261,000,” katanya dan memberitahu, kes disiasat di bawah Seksyen 420 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan penjara satu hingga 10 tahun selain sebatan dan denda.

Beliau menasihatkan orang ramai supaya berhati-hati apabila berurusan dengan orang yang tidak dikenali atau dikenali secara maya termasuk apabila melakukan transaksi dalam jumlah yang besar.

Orang ramai katanya, boleh memuat turun aplikasi CCID menerusi ‘playstore’untuk tujuan semakan sebelum membuat apa-apa bayaran. – SB

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here