Boustead bayar sub-kontraktor lebih 200% daripada yang diperlukan, dakwa Rafizi

0
74

TIMBALAN Presiden PKR Rafizi Ramli mempersoal tindakan pentadbiran Datuk Seri Najib Razak terdahulu yang tidak membeli kapal tempur pesisir secara terus daripada DCNS berbanding melalui struktur berlapis-lapis yang melibatkan Boustead Naval Shipyard Sdn Bhd (BNS) dan dua subkontraktor.

Beliau dalam satu kenyataan berkata, secara logiknya, kata beliau, jika DCNS adalah pembekal utama kepakaran, reka bentuk dan pembinaan kapal LCS, sewajarnya kerajaan Malaysia melantik DCNS secara terus (seperti yang dibuat semasa projek kapal selam Scorpene).

Sebaliknya, beliau berkata kerajaan melantik BNS sebagai kontraktor utama yang kemudiannya melantik dua lapis subkontraktor di atas DCNS dalam struktur tersebut.

Rafizi berkata BNS telah menandatangani surat perjanjian dengan sub kontraktor pertama bagi dua pakej bernilai RM1.18 bilion.

Katanya, sub kontraktor (BNS) seterusnya melantik syarikat bersekutunya sebagai sub kontraktor kepada mereka. Syarikat bersekutu itu kemudiannya membuat subkontrak kerja kepada syarikat tentera laut Perancis DCNS sebanyak RM397 juta, menambah kos sebanyak 200%.

Rafizi berkata walaupun beliau memahami alasan untuk melalui BNS adalah untuk membangunkan keupayaan syarikat tempatan dan membantu veteran tentera kerana syarikat itu dimiliki oleh dana pencen angkatan tentera (LTAT), “berlapis-lapis” sub-kontraktor membayangkan wujud unsur rasuah. .

Tegas Rafizi, beliau akan terus mendedahkan elemen rasuah dalam projek LCS.

Semalam, Rafizi berkata Najib tidak boleh “cuci tangan” terhadap skandal LCS.

Katanya, Najib ialah Perdana Menteri dan merupakan satu-satunya individu yang berkuasa untuk mempengaruhi perubahan dalam reka bentuk kapal daripada keperluan tentera laut sewaktu kerajaan menandatangani perjanjian bagi kapal LCS.

Khamis lalu, Pengerusi Kira-Kira Wang Negara (PAC) Wong Kah Woh berkata menteri pertahanan dan BNS telah mengabaikan pandangan tentera laut berkenaan projek LCS.

Menteri Pertahanan Hishammuddin Hussein kemudian berkata pihak yang terlibat dalam salah laku bagi projek ini akan dibawa ke muka pengadilan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here