Azmin Ali sedia tanding mana-mana kerusi waima Permatang Pauh pada PRU-15

0
359

AHLI Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT) Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Datuk Seri Mohamed Azmin Ali menjelaskan beliau bersedia bertanding di mana-mana kerusi yang ditetapkan oleh pucuk pimpinan Bersatu pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15).

Mohamed Azmin yang juga Ahli Parlimen Gombak berkata, beliau telah melakukan sedaya upaya untuk membangunkan kawasan tersebut sebelum ini dan kini terpulang kepada pucuk kepemimpinan Bersatu untuk membuat keputusan.

“Saya hanya ahli biasa dan jika dipilih saya bersedia bertanding di mana-mana kerusi sekalipun termasuk di Permatang Pauh.

“Keputusan untuk bertanding di mana-mana kerusi itu bukan saya yang tentukan, jadi saya akan patuh kepada keputusan pucuk pimpinan parti,” katanya.

Beliau yang juga Menteri Kanan Perdagangan Antarabangsa dan Industri berkata demikian kepada pemberita selepas melakukan lawatan kerja di Pusat Inkubator Kraf Balik Pulau, Pulau Pinang hari ini.

Dalam pada itu, Mohamed Azmin meminta semua pihak tidak membandingkan beliau dengan Ahli Parlimen Ampang, Datuk Zuraida Kamaruddin yang meninggalkan Bersatu dan menyertai Parti Bangsa Malaysia (PBM).

Menurutnya, keputusan beliau menyertai Bersatu sebelum ini bukan disebabkan oleh paksaan mana-mana pihak sebaliknya Bersatu menjadi pilihan wadah politiknya selepas meninggalkan Parti Keadilan Rakyat (PKR) kerana jati diri parti itu yang progresif serta inklusif sangat dekat dengan perjuangannya di dalam politik.

“Bersatu melakukan anjakan paradigma dalam perlembagaan parti yang membuatkan parti ini terbuka kepada semua kaum, jadi saya perlu mempertahankan dan memperkukuhkan parti bersama kepimpinan Tan Sri Muhyiddin Yassin, saya akan beri tenaga dan sumbangan untuk kukuhkan Bersatu.

“Selain itu, dasar-dasar yang dibawa Bersatu sehingga membantu negara keluar daripada kemelut kesihatan, ekonomi dan politik juga akan membuatkan parti ini diterima rakyat pada PRU-15,” katanya.

Dalam pada itu, ditanya mengenai desas-desus beliau akan menyertai PKR semula susulan dakwaan berjumpa dengan dua wakil PKR di Hotel Sheraton di Petaling Jaya sebelum ini, Mohamed Azmin berkata, perkara itu hanya spekulasi semata-mata.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here