Elon Musk tawar beli Twitter AS$43 bilion

0
226

MAKLUMAN kepada Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa (SEC) Amerika Syarikat (AS) pada Khamis menunjukkan Elon Musk membuat tawaran untuk membeli Twitter.

Jutawan itu berkata, beliau sanggup membayar AS$54.20 setiap saham untuk membeli 100 peratus syarikat itu. Tawaran tunai keseluruhan menjadikan nilai syarikat rangkaian sosial itu mencecah AS$43.4 bilion, kata Xinhua.

“Saya melabur dalam Twitter kerana percaya potensinya untuk menjadi platform untuk bebas bersuara di seluruh dunia,” tulis Musk dalam e-mel kepada Bret Taylor, Pengerusi Lembaga Pengarah Twitter.

E-mel itu diterbitkan semula dalam pemfailan SEC, sambil menambah bahawa “Twitter perlu ditransformasi sebagai syarikat persendirian.”

“Tawaran saya adalah tawaran terbaik dan terakhir, dan jika ia tidak diterima, saya perlu pertimbangkan semula kedudukan saya sebagai pemegang saham,” kata Musk.

Tawaran itu adalah premium 54 peratus sehari sebelum beliau mula melabur dalam Twitter dan premium 38 peratus sehari sebelum pelaburannya diumumkan secara terbuka.

Twitter mengeluarkan kenyataan yang mengesahkan penerimaan tawaran Musk dan berkata lembaganya akan “meneliti cadangan itu untuk tindakan”.

Pada 4 April, Twitter mengesahkan bahawa Musk memperoleh 9.2 peratus saham syarikat itu untuk menjadi pemegang saham terbesar. Namun Musk kemudiannya enggan menyertai barisan lembaga pengarah.

Sebagai ahli lembaga pengarah, Musk tidak dibenarkan memiliki lebih daripada 14.9 peratus saham syarikat.

Musk kini merupakan orang terkaya di dunia. Menurut Forbes, nilai kekayaannya kini adalah AS$273.6 bilion. – Bernama

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here