JIM sedia terima kemasukan pengembara

0
416

Oleh ABU UBAIDILLAH RAHMAN

JABATAN Imigresen Malaysia (JIM) kini sudah bersedia sepenuhnya untuk beroperasi di pintu masuk negara selepas pengumuman Perdana Menteri sempadan akan dibuka tidak lama lagi.

Ketua Pengarah JIM, Datuk Khairul Dzaimee Daud berkata, persediaan itu dibuat di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dan di Bangunan Sultan Iskandar (BSI) di Johor Bahru.

“Kesemua sistem laluan automatik (autogate) terutama di KLIA juga sudah diaktifkan.

“Malah, pegawai-pegawai bertugas di pintu masuk yang sebelum ini dihantar ke depoh sementara yang dibuka sepanjang pandemik ini juga akan dipanggil semula untuk kembali ke tugas asal mereka,” katanya selepas mengetuai Op Mega Imigresen di Kulai, malam tadi.

Semalam, Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengesahkan sempadan negara akan dibuka semula tidak lama lagi dan langkah itu katanya, membolehkan ahli Keluarga Malaysia yang sudah lama tidak bersua muka dapat pulang terutama ketika Aidilfitri pada Mei nanti.

Terdahulu, Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin memaklumkan Perdana Menteri dijangka mengumumkan tarikh pembukaan sempadan negara pada minggu depan.

Menurut Khairy, mesyuarat Kabinet kelmarin sudah mencapai kata sepakat mengenai pembukaan sempadan negara dan kini menunggu hal itu diumumkan oleh Perdana Menteri.

Pintu sempadan negara ditutup sepenuhnya pada 18 Mac 2020 ekoran penularan kes Covid-19 di seluruh dunia ketika itu yang secara tidak langsung memberi kesan terhadap penduduk negeri ini berulang alik ke Singapura.

Malah, aktiviti ekonomi juga turut terjejas ekoran penutupan pintu sempadan yang kini hanya dibuka mengikut kategori tertentu seperti inisiatif Laluan Perjalanan Lengkap Vaksin (VTL). – SB

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here