Tiada keperluan lantik TPM – Hadi

0
396

TIADA keperluan untuk melantik Timbalan kepada Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dalam urusan pentadbiran negara, kata Tan Sri Abdul Hadi Awang.

Presiden PAS itu bagaimanapun berkata Ismail mempunyai kuasa untuk melantik timbalannya sekiranya perlu.

“Terpulang kepada Perdana Menteri sama ada untuk melantik Timbalannya kerana dia (Ismail) yang menjalankan tugas,” katanya, menurut laporan Harian Metro.

Hadi berpandangan Ismail yang juga Ahli Parlimen Bera itu sudah menjalankan tugas dengan baik.

“Tetapi setakat ini kita dapati Ismail berjaya menjalankan tugas dengan baik… bukan saya yang menjalankan tugas. Jika dia (Ismail Sabri) rasa perlu, dia boleh lantik,” katanya ketika ditemui di perkarangan kediamannya selepas menyampaikan kuliah Jumaat di Masjid Rusila, Marang, Terengganu.

Mengulas mengenai spekulasi rombakan Kabinet baru-baru ini, Hadi berkata, kebiasaannya Perdana Menteri akan mengadakan perbincangan sebelum memutuskan untuk melakukan rombakan Kabinet.

“Saya tidak mendengar akan berlakunya rombakan Kabinet dan saya anggap ianya hanyalah berita angin.

“Pada pandangan saya, semua menteri sudah menjalankan tugas dengan baik dan tidak perlu kepada rombakan Kabinet,” katanya.

Sejak kebelakangan ini, timbul desas-desus bahawa Ismail akan melakukan rombakan Kabinet dengan melantik seorang Timbalan Perdana Menteri dan menggugurkan tiga menteri.

Pada 4 Januari lalu, Ismail menafikan perkara itu dengan menyifatkan isu rombakan Kabinet hanya spekulasi semata-mata.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here