Murid ke sekolah secara bergilir mingguan – Radzi

0
280

SESI persekolahan secara bersemuka akan bermula 3 Oktober ini mengikut fasa dalam Pelan Pemulihan Negara (PPN) dan menggunakan  kaedah penggiliran murid secara mingguan.

Menteri Kanan Pendidikan, Datuk Seri Dr. Radzi Jidin berkata, sesi persekolahan 2021 juga akan dilanjutkan sehingga Mac 2022 bagi memastikan intervensi dalam kalangan pelajar lemah dapat dilaksanakan berikutan pelajar telah lama tidak ke sekolah. 

Selain itu, pembukaan semula sesi persekolahan akan menggunakan kaedah penggiliran murid secara mingguan dengan kapasiti kehadiran murid setiap minggu ditetapkan pada kadar 50 peratus daripada jumlah keseluruhan bagi mengurangkan jumlah dalam kelas dan risiko penularan COVID-19.

Dalam sidang media di kementeriannya di Putrajaya hari ini, Radzi menjelaskan, semua sekolah di negeri dalam Fasa Satu PPN tidak akan dibuka dalam tempoh itu dan pelajar akan meneruskan sesi pengajaran dan pembelajaran di rumah (PdPR).

Bagi negeri dalam Fasa Dua PPN pula, murid berkeperluan khas dibenarkan hadir tanpa penggiliran dan murid sekolah rendah akan meneruskan PdPR.

Manakala bagi sekolah menengah di negeri dalam Fasa Dua, hanya murid tingkatan enam semester dua, program prauniversiti semester tiga di sekolah sukan dan murid kelas peperiksaan antarabangsa dibenarkan hadir. – SB

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here