512 polis Negeri Sembilan, ahli keluarga positif Covid-19 sejak Januari

0
246

Oleh Abu Ubaidillah Rahman

SERAMAI 512 anggota polis Negeri Sembilan termasuk ahli keluarga mereka disahkan positif Covid-19 serta dikuarantin sejak Januari lalu.

Timbalan Ketua Polis Negeri Sembilan, Datuk Che Zakaria Othman berkata, anggota berkenaan dijangkiti Covid-19 berikutan penugasan dalam memerangi penularan wabak berkenaan.

“Daripada jumlah itu seorang anggota polis dan seorang ahli keluarga telah meninggal dunia namun jangkitan dalam kalangan warga polis masih terkawal.

“Angka itu menunjukkan peningkatan berbanding 545 anggota yang dijangkiti sepanjang tahun lepas sebab belum habis tahun, kita sudah ada 512 yang dijangkiti.

“Bagaimanapun, Alhamdulillah setakat ini majoriti yang dijangkiti itu hanya pada tahap satu dan dua sahaja,” katanya kepada pemberita selepas menyerahkan 1,000 bakul makanan sempena program Op Bantu dengan kerjasama syarikat swasta di Seremban hari ini.

Justeru, menyedari risiko berkenaan beliau meminta anggota polis dan ahli keluarga mereka supaya sentiasa mematuhi prosedur operasi standard ketika menjalankan tugas selain anggota dan ahli keluarga divaksin.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here