SOP berkaitan REE boleh elak kecurian – Sanusi

0
50

Oleh BADLISHAH MAT

GARIS panduan dan prosedur operasi standard (SOP) berkaitan unsur nadir bumi (REE) yang akan dikeluarkan dalam masa terdekat mampu mengelak kegiatan kecurian mineral itu daripada terus berlaku.

Menurut Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md. Nor, langkah memperkenalkan SOP itu juga bertepatan kerana sudah tiba masa kerajaan negeri diberi ruang meneroka REE sebagai hasil pendapatan baharu.

Beliau berkata, bukan hanya di Kedah tetapi sumber mineral yang sama turut ditemukan di beberapa negeri lain yang bakal memanfaatkan pelbagai pihak.

“Saya lega kalau dah ada SOP, kita boleh mulakan (perlombongan). Kita duk tunggu itu saja selama ini sampai orang curi (REE). Kita akan ikut SOP itu.

“Harap-harap tak ada kecurian (REE) lagi (bila) sudah ada SOP. Kerajaan-kerajaan negeri dah boleh buat kelulusan berdasarkan SOP itu, jadi kecurian akan dapat diatasi,” katanya dalam sidang akhbar selepas mesyuarat exco di Wisma Darul Aman.

Kelmarin, Menteri Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim, Nik Nazmi Nik Ahmad berkata, jawatankuasa berkaitan mineral yang dipengerusikannya di bawah Majlis Mineral Negara akan dipanggil untuk berbincang mengenai garis panduan dan SOP berkaitan REE.

Beliau berkata, jawatankuasa itu turut dianggotai oleh exco negeri yang bertanggungjawab berkaitan mineral dan galian.

Muhammad Sanusi yang juga Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Tanah, Mineral dan Geosains serta Hasil Bumi negeri pada masa sama menyambut baik tentang pengeluaran SOP itu.

“Alhamdulillah kalau ada SOP tu saya ucap terima kasih kepada Kementerian Sumber Asli dan Perubahan Iklim serta menterinya, Nik Nazmi kerana tindak balas yang pantas.

“Saya harap Kedah akan ada hasil-hasil baharu daripada REE berdasarkan SOP itu. Deposit paling besar ada di Terengganu, sebelum ini yang diteroka jadi projek perintis untuk membangunkan SOP itu di Perak dan sepatutnya Kedah negeri kedua untuk projek perintis,” katanya.

Kecurian REE di Hutan Simpan Bukit Enggang di Sik, menjadi polemik sebelum ini termasuk menjadi modal kempen ketika pilihan raya negeri (PRN) Kedah.

Bagaimanapun perkara itu tidak menjejaskan kerajaan negeri yang ditadbir Perikatan Nasional (PN) walaupun cuba diasak bertalu-talu oleh Kerajaan Persekutuan terutama Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail. – SB

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here