Bacaan ayat suci al-Quran pada majlis pecah tanah disiasat

0
172

JABATAN Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) menyiasat dakwaan tular orang Islam membacakan ayat suci al-Quran pada program pecah tanah dipercayai diurus pihak bukan Islam di ibu negara.

Menerusi satu kenyataan, JAWI berkata, siasatan dilakukan bagi memastikan amalan itu tidak mengandungi unsur menyalahi pandangan hukum atau fatwa.

Katanya, sebarang kesalahan yang berhubungan dengan akidah boleh dikenakan tindakan undang-undang dan hukuman di bawah Akta 559, Akta Kesalahan Jenayah Syariah (Wilayah-Wilayah Persekutuan) 1997.

“Keharmonian dan toleransi antara agama adalah perkara yang disarankan oleh ajaran Islam, lebih-lebih lagi dalam situasi negara berbilang kaum.

“Namun, semua pihak dinasihatkan supaya sentiasa merujuk kepada pihak berkuasa agama bagi memastikan tindakan yang dilaksana mengikut lunas hukum syarak ditentukan,” katanya.

Satu rakaman siaran langsung majlis berkenaan dimuat naik di Facebook yang berdurasi hampir satu jam dan tular.

Ia tular selepas seseorang membacakan ayat suci al-Quran di samping penganut agama lain pada majlis pecah tanah dipercayai berlangsung di ibu negara baru-baru ini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here