Harga ayam naik di beberapa negeri

0
229

BEBERAPA peniaga di sekitar Pasir Gudang Johor terpaksa menjual ayam pada harga RM8.70 sekilogram ketika ini kerana mereka mendapat harga yang tinggi daripada pembekal bahan mentah itu.

Peniaga kedai runcit di pekan Kota Masai, Rahmad Abdullah, 34, berkata, terpaksa menjual pada harga itu berbeza RM7.39 minggu lalu kerana tidak mahu rugi selain memperoleh sedikit keuntungan.

“Peniaga di pekan ini mendapat bekalan daripada pembekal yang berbeza-beza. Saya mendapat bekalan ayam, ikan dan sayur daripada pembekal yang berbeza jadi susah untuk mendapatkan harga murah.

“Saya bukan suka-suka jual tidak mengikut harga ditetapkan tetapi kita bergantung kepada pembekal.

Dalam sehari kita perlu dapatkan 30 sehingga 50 ekor bekalan ayam,” katanya kepada Sinar Harian pada Isnin.

Dia berkata, biasanya bekalan ayam tersebut habis walaupun harganya berbeza mengikut harga borong yang diberikan pembekal.

Seorang lagi peniaga yang hanya mahu dikenali sebagai Shafie, 40, berkata, walaupun harga tidak menentu, pelanggan tetap membelinya kerana bahan mentah itu sudah menjadi satu keperluan.

“Setakat ini tiada lagi pelanggan yang merungut kerana ayam memang sentiasa dicari pelanggan.

Sebelum ini ada peniaga di pekan ini yang menjual ayam sehingga RM9 sekilogram pada minggu lepas kerana mendapat harga mahal daripada pembekal,” katanya.

Bagi seorang lagi peniaga kedai runcit, Abdul Kadir Mahmud, 50, harga ayam tidak boleh dinaikkan sesuka hati apatah lagi terlalu banyak persaingan di pekan tersebut kerana terdapat pasar raya dan pasar mini menjual bahan mentah itu dengan harga lebih murah.

“Kita pun tidak tahu minggu depan harga macam mana lagi. Harap-harap tidaklah naik sampai kena jual RM12 seperti yang berlaku sebelum ini di beberapa tempat, bukan sahaja peniaga susah tapi kasihan kepada pelanggan,” katanya.

Sementara itu peniaga ayam di Machang, Muhamad Hamizad Azmi, 24, harga jualannya kini ialah RM8.30 sekilogram berbanding tiga hari lepas iaitu RM7.20 sekilogram.

“Dua minggu lepas harga ayam lebih tinggi iaitu mencecah sehingga RM9 sekilogram,” katanya.

Bagi Muhd Rohaizid Amirul Mohd Yuti, 23, yang menjual ayam di sebuah pasar di Kampung Batu Balai, Kuala Krai pula terpaksa menjual ayam pada harga RM8.20 sekilogram.

Dia yang mengambil bekalan di Kota Bharu dan Tanah Merah mendakwa, dua hari sebelum mengundi harga naik mendadak dan kini mencecah pada harga berkenaan.

“Sebelum ini kami menjual ayam pada harga RM6.50 tetapi kini mencecah RM8.20,” jelasnya.

Peniaga itu berkata, dia terpaksa menjual pada harga berkenaan kerana ayam yang diambil dengan pemborong juga tinggi berbanding sebelum ini.

Sementara itu di Georgetown, harga ayam segar di pasaran naik sehingga RM1.50 sejak seminggu lalu menjadikan bahan mentah itu berharga antara RM9.40 hingga RM10.90.

Peniaga ayam, Mohd Hafizi Mat Saad, 42 berkata, harga tersebut tidak menentu sejak beberapa bulan lalu menyebabkan peniaga berdepan masalah untuk meletakkan harga jualan kepada pembeli.

“Sebenarnya harga ayam naik turun sejak beberapa bulan lalu.

Awal bulan ini, turun tetapi beberapa hari sebelum pilihan raya, harga naik balik. Bagaimanapun, kami tidak dibenarkan memasukkan harga tersebut ke dalam harga siling sebaliknya ke dalam harga caj perkhidmatan.

“Harga siling yang ditetapkan kerajaan adalah RM9.40 dan ia kekal sehingga hari ini. Harga ini perlu dipaparkan pada tanda harga, tidak boleh ubah sehingga kerajaan keluarkan arahan.

“Bagaimanapun, sekiranya harga ayam naik, kami akan naikkan pada harga caj perkhidmatan. Setakat ini, caj perkhidmatan RM1.10, jika naik, maka caj ini pun akan naik,” katanya ketika dihubungi pada Isnin.

Tambah Mohd Hafizi, ketika ini, harga caj perkhidmatan akan bertukar-tukar mengikut harga semasa ayam segar.

“Minggu lepas kami jual sekilo RM9.40, tiada caj perkhidmatan kerana harga ayam turun, tetapi dua tiga hari sebelum pilihan raya, naik balik macam biasa, jadi kami terpaksa jual RM10.50.

“Memang tinggi kerana kami dapat bekalan pun, modal tinggi. Pernah peniaga seperti kami dapat RM8 hingga RM9 sekilogram, sebab itu kami tak boleh turunkan harga kerana modal pun tinggi,” jelasnya.

Ulasnya, kenaikan harga ayam itu dikatakan kerana kenaikan harga makanan ayam di ladang.

Dalam pada itu, tinjauan Sinar Harian di TEMERLOH pada Isnin mendapati harga runcit ayam bersih dijual pada harga RM11 sekilogram.

Beberapa peniaga di Pasar Awam Mentakab ketika ditemui memberitahu, kenaikan harga bahan mentah itu mula berlaku sejak beberapa hari lalu.

“Memang harga sebelum ini turun, ketika itu bekalan lebih di pasaran sekarang ini harga kembali naik,” kata peniaga terlibat.

Seorang lagi peniaga yang enggan dikenali turut mendakwa, banyak mendapat bekalan saiz ayam yang kecil tidak sampai sekilogram berbanding sebelum ini.

Tinjauan di sebuah pasar raya di sini juga mendapati ayam dijual dengan harga RM9.40 sekilogram dan RM9.90 bagi potong bersih.

Seorang pekerja mengakui kenaikan harga berlaku sejak beberapa minggu lalu berbanding RM8.80 sebelum ini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here