Kemenangan besar PN Pulau Pinang manifestasi rakyat tolak gabungan PH-BN

0
146

Oleh WARTAWAN SATU BERITA

KEMENANGAN besar Pas Pulau Pinang dalam Pilihan Raya Negeri Ke-15 (PRN) semalam disifatkan sebagai satu manifestasi dan referendum penolakan rakyat terhadap gabungan Pakatan Harapan (PH) dan Barisan Nasional (BN) di negeri itu.

Pesuruhjaya Pas Pulau Pinang, Muhammad Fauzi Yusoff berkata, meskipun tiga daripada 10 calon Dewan Undangan Negeri (DUN) Pas tewas, namun undi yang diperolehi mereka melebihi 40 peratus sekali gus menunjukkan gelombang kebangkitan rakyat telah berlaku.

“Inilah julung kali dalam sejarah Pas Pulau Pinang memenangi sehingga tujuh kerusi DUN sejak PRU pertama sehingga PRN Ke-15 ini, bermakna Pas memenangi 70 peratus daripada jumlah calon yang bertanding,” katanya kepada pemberita semalam.

Muhammad Fauzi turut menang kerusi DUN Sungai Dua dengan majoriti 5,509 menewaskan lawannya yang juga Timbalan Pengerusi UMNO negeri, Datuk Shaikh Hussein Mydin yang bertanding atas tiket PH-BN.

Muhammad Fauzi menambah, kemenangan Pas di Pulau Pinang isyarat jelas yang mana penyokong Pas-PN tidak berkompromi dengan politik retorik seperti yang diamalkan oleh Kerajaan Negeri yang ditadbir oleh parti DAP.

“(Kemenangan) Ini bukan retorik, dan mereka menolak politik retorik, politik DAP dan juga PH yang selama ini tidak mengotakan janji mereka kepada rakyat sendiri.

“Justeru, kita berharap Kerajaan Negeri Pulau Pinang yang bakal ditubuhkan nanti sedar dengan kehadiran suara rakyat ini dan jangan lagi menindas dan menekan mana-mana pihak yang tidak sealiran dan tidak bersetuju dengan mereka,” katanya.

Pada PRN kali ini, calon-calon Pas menang selesa di DUN Penaga; Pinang Tunggal; Permatang Berangan; Sungai Dua; Permatang Pasir; Sungai Bakap dan Pulau Betong. – SB

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here