SPR kemas kini sistem, percepat umum keputusan PRN

0
132

SURUHANJAYA Pilihan Raya (SPR) sedang mengemaskini sistem bagi memastikan keputusan Pilihan Raya Negeri (PRN) pada 12 Ogos ini diumumkan seawal mungkin.

Pengerusinya, Tan Sri Abdul Ghani Salleh berkata, penambahbaikan itu dilakukan bagi membolehkan keputusan diumum lebih awal berbanding pilihan raya sebelum ini.

“Kita dalam proses update (kemas kini) sistem kita yang ada.

“Kalau boleh (keputusan diumumkan) seawal yang boleh. Kita berdoa diawalkan daripada masa lepas macam penamaan calon (29 Julai lalu) dapat kita awalkan,” katanya.

Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Tan Sri Abdul Ghani Salleh GAMBAR: Warta Rakyat

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas meninjau proses undi awal di Pusat Mengundi di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Selangor, Shah Alam hari ini.

Dalam masa sama, Abdul Ghani berkata setakat tinjauan pada pagi tadi, peratusan keluar mengundi di enam negeri merekodkan peratusan berbeza-beza.

Begitupun, beliau yakin peratusan keluar mengundi boleh mencapai tahap yang tinggi melebihi peratusan keluar mengundi pada Pilihan Raya Umum (PRU) lalu.

“Di peringkat ini kita memang kita galakkan semua pengundi menjalankan tanggungjawab mereka.

“Kita amat berharap peratusan keluar mengundi melebihi daripada PRU lepas, biarlah lebih tinggi daripada itu,” ujarnya, lapor Astro Awani.

Lebih 9.67 juta pengundi biasa akan menjalankan tanggungjawab dalam PRN di Selangor, Pulau Pinang, Negeri Sembilan, Kedah, Terengganu serta Kelantan.

Sementara, seramai 97,388 tentera, polis serta pasangan masing-masing terlibat dalam undi awal hari ini.

Pada PRU15 lalu, peratusan keluar mengundi merekodkan 94.7 peratus berbanding pilihan raya sebelumnya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here