Inisiatif kerajaan perpaduan tak penuhi keperluan wanita, kata penganalisis

0
163

KERAJAAN Perpaduan tidak melakukan usaha yang secukupnya untuk mengecilkan jurang jantina dan menarik minat pengundi wanita, kata seorang penganalisis.

Bridget Welsh, penyelidik bersekutu kehormat di Universiti Nottingham Malaysia, mengakui bahawa kerajaan telah menangani pelbagai isu wanita, seperti gangguan seksual, perlindungan mengintai, menyahkriminalisasikan bunuh diri, inflasi dan selain membentuk Kertas Putih Kesihatan.

Bagaimanapun katanya, ini bukanlah isu khusus untuk jantina yang biasanya dikaitkan dengan hak wanita atau tindakan afirmatif, katanya.

Menjelang PRN yang akan datang, kerajaan perpaduan gagal menyampaikan dengan betul kesan dasarnya terhadap wanita, kata Welsh.

Beliau berkata Kertas Putih Kesihatan itu misalnya, menggariskan isu ekonomi dan kesihatan yang dihadapi secara langsung oleh keluarga, yang merupakan antara isu yang paling dekat dengan wanita.

“Kerajaan terlepas peluang untuk mengaitkannya dengan wanita. Ia perlu menunjukkan bagaimana kehidupan wanita akan bertambah baik kerana ia tidak suarakan atau disepadukan dengan betul dalam ukuran prestasi,” kata Welsh kepada FMT.

Beliau berkata undi wanita adalah penentu di negeri seperti Kedah, Pulau Pinang dan Selangor kerana lebih ramai wanita di negeri ini telah menjadi pencari nafkah.

Menurut kajian Welsh, Pakatan Harapan (PH) hanya memperoleh 38% undi wanita pada PRU15. Sebagai perbandingan, Perikatan Nasional (24%) dan Barisan Nasional (35%) bergabung untuk memperoleh 59% undi daripada kumpulan itu.

ADUN DAP Selangor, Jamaliah Jamaluddin menolak dakwaan Welsh, dengan berkata PH mempunyai rekod prestasi yang terbukti dalam memperjuangkan isu wanita sejak ia mula mentadbir negeri itu pada 2008.

Beliau berkata selama ini kerajaan negeri PH telah memberi banyak penekanan terhadap isu wanita.

“Kalau kita bandingkan Selangor dengan negeri lain, kita ada banyak inisiatif yang membantu wanita dan ini sudah lama dilaksanakan kerana kita telus menguruskan dana awam,” kata Jamaliah.

Sementara itu, Ahli Parlimen Masjid Tanah, Mas Ermieyati Samsudin, berkata wanita lebih berminat dengan isu ekonomi dan kehidupan keluarga mereka.

Timbalan ketua wanita Bersatu itu percaya wanita terlibat secara mendalam dalam hal keluarga melalui aktiviti harian mereka dan oleh itu, lebih terkesan dengan isu sebegitu jika dibandingkan dengan lelaki.

“Wanita lebih terlibat dalam kehidupan seharian. Mereka menjaga keluarga, menghantar anak-anak ke sekolah (dan) pergi ke pasar untuk membeli barangan runcit. Jika (mereka) berdepan jalan rosak dalam perjalanan ke sekolah, ia akan memberi kesan, mereka nampak.

“Apabila menghantar anak-anak ke sekolah, mereka mungkin melihat kerusi atau meja yang bergoyang, satu keperluan untuk anak-anak,” kata Mas Ermieyati.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here