Program Prihatin Rakyat terus beri harapan kepada golongan pertengahan-Muhyiddin

0
115

PELBAGAI inisiatif dijalankan bagi terus membantu golongan B40 khusunya penduduk luar bandar supaya tidak ketinggalan dan mampu bersaing dengan golongan lain.

Antaranya Program Prihatin Rakyat hasil inisiatif Kelab Kebajikan Komuniti Bintulu yang diketuai oleh Penaungnya Ahli Dewan Negara Perikatan Nasional (PN) Senator Jaziri Alkaf Abdillah.

Pengerusi PN, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, projek berkenaan dilaksanakan bagi membantu kumpulan B40 membina semula kehidupan setelah terjejas teruk akibat wabak Covid-19.

“Alhamdulilllah semalam saya dijemput untuk melancarkan Majlis Penanaman Kenaf di Rumah Panjang Sam anak Sumbang di Sungai Mas, Bintulu, Sarawak.

“Saya dimaklumkan projek ini adalah sebahagian daripada Program Prihatin Rakyat melibatkan penduduk luar bandar khususnya kumpulan B40.

“Saya juga difahamkan projek perintis ini melibatkan kawasan seluas 50 hektar dan telah diluluskan oleh Lembaga Kenaf dan Tembakau Negara (LKTN),” katanya menerusi Facebook miliknya hari ini.

Muhyiddin berkata, bagi pelan jangka panjang pula, Program Prihatin Rakyat ini akan dilaksanakan di kawasan penanaman seluas 2,000 hektar melibatkan 500 keluarga komuniti luar bandar.

“Saya gembira apabila mendapat tahu para peserta yang kebanyakan adalah daripada kumpulan B40 boleh menjana pendapatan sehingga RM1,500 sebulan.

“Bagi yang mempunyai tanah sendiri seluas 1.5 hektar pula pendapatan mereka boleh mencecah sehingga RM3,000 dalam tempoh 45 hari,” katanya.

Menurutnya, beliau juga percaya program sebegini  dapat memberi peluang pekerjaan kepada penduduk setempat sekali gus membantu membawa mereka keluar daripada kepompong kemiskinan.

“Saya berharap program seperti ini dapat diperluaskan bagi membantu lebih ramai penduduk membina semula kehidupan dengan menjadikan penanaman kenaf sebagai sumber pendapatan.

“Terima kasih kepada LKTN yang banyak membantu seperti membekalkan biji benih, memantau tanaman serta memasarkannya.

“Tahniah kepada YB Senator Jaziri, Ahli Parlimen Saratok, Datuk Ali Biju serta semua pihak yang bekerja keras menjayakan program yang memberi manfaat besar kepada penduduk Bintulu,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here