Anwar hanya jumpa pegawai pangkat rendah di Arab Saudi – Tun M

0
189

TUN Dr Mahathir Mohamad menyifatkan lawatan rasmi Datuk Seri Anwar Ibrahim ke Arab Saudi hanya disambut pegawai berpangkat rendah, satu situasi yang sangat berbeza untuk pemimpin-pemimpin negara ketika membuat lawatan rasmi ke negara luar.

Menurut bekas perdana menteri itu, ketika menyandang jawatan tersebut sebelum ini tidak ada satu negara pun yang gagal menyambut kedatangannya dan delegasi dari Malaysia.

Mahathir bagaimanapun berkata beliau tidak memahami mengapa kedua-dua pemerintah Arab itu enggan untuk berjumpa dengan Anwar.

“Mungkin mereka ada satu pandangan yang kita tak tahulah yang menyebabkan mereka tak mahu jumpa Anwar.

“(Tapi) yang jumpa Anwar pun pegawai yang amat rendah,” katanya, hari ini, lapor MalaysiaNow.

Sebelum ini media melaporkan lawatan rasmi tiga hari Anwar ke Arab Saudi berakhir tanpa sebarang pertemuan dengan pemerintah Arab Saudi, Raja Salman Abdulaziz dan putera mahkota Mohammed.

Ketika ditanya sama ada beliau tahu dalang di sebalik penutupan operasi Pusat Keamanan Antarabangsa Raja Salman (KSCIP), dengan nama pemimpin yang disebut di sebalik usaha tersebut ialah Presiden Amanah Mohamad Sabu, Mahathir tidak mengulas lanjut.

Menurutnya, beliau hanya mengetahui berita tentang KSCIP dihentikan operasi tetapi tidak tahu siapa dalang di sebalik tindakan itu.

“Saya tak tau berkenaan dengan penutupan pusat ini. Yang saya tahu, baru-baru ini dilaporkan bahawa pusat itu ditutup.

“Siapa yang tutup, saya tak tau,” katanya merujuk kepada Pusat Keamanan Antarabangsa Raja Salman (KSCIP) yang ditutup pada 2018.

KSCIP mula beroperasi di Kuala Lumpur pada 30 Mei 2017 selepas dicadangkan oleh Raja Arab Saudi yang berperanan sebagai badan untuk mengekang fahaman pelampau dan militan.

Pada tahun 2018 selepas kerajaan Pakatan Harapan (PH) menjadi kerajaan, Mohamad mengumumkan operasi KSCIP yang beroperasi di pejabat sementara di Jalan Ampang, Kuala Lumpur ditutup serta-merta.

Beliau berkata fungsi badan itu diserap Institut Pertahanan dan Keselamatan Malaysia (MiDAS), sebuah institusi di bawah Kementerian Pertahanan.

Penubuhan KSCIP dikritik PH terutama pimpinan Amanah.

Mereka mempertikaikan kelayakan Arab Saudi mewujudkan pusat seperti itu memandangkan doktrin rasmi negara itu menjadi ilham kepada fahaman IS.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here