Speaker tegur Timbalan Menteri tak bersedia jawab soalan

0
72

TIMBALAN Menteri Pendidikan, Lim Hui Ying ditegur Timbalan Speaker Dewan Rakyat, Datuk Ramli Mohd Nor hari ini kerana gagal bersedia seperti sepatutnya.

Insiden itu berlaku kira-kira pukul 11.30 pagi apabila ahli Parlimen daripada Pakatan Harapan (PH) itu tidak dapat memberikan jawaban kepada soalan yang dikemukakan ahli parlimen.

Hui Ying sepatutnya menjawab pertanyaan Datuk Ahmad Marzuk Shaary (PN-Pengkalan Chepa) yang meminta Kementerian Pendidikan (KPM) menyatakan peruntukan untuk program rancangan makanan tambahan (RMT) dan mekanisme pemantauan untuk memastikan pelajar mendapat makanan yang berkhasiat.

Hui Ying (PH-Tanjung) sepatutnya menjawab pertanyaan tersebut kerana Menterinya, Fadhlina Sidek, tidak hadir pada ketika itu.

Bagaimanapun Hui Ying terdiam untuk beberapa ketika sebelum Ramli bertanya sama ada Timbalan Menteri terbabit bersedia dengan jawapan sepatutnya atau tidak.

“Yang berhormat menteri, saya rasa soalan ni ditanya sejak awal… Ada jawapan atau tidak,” tanya Ramli.

“Minta maaf tuan yang dipertua, sebab jawaban saya tak sediakan. Bolehkah saya berikan secara bertulis (kemudian)?” jawab Hui Ying.

Kenyataan Hui Ying itu mengundang rasa tidak senang ahli Parlimen pembangkang termasuk Datuk Seri Ronald Kiandee (PN-Beluran) yang berpendapat kejadian seumpama itu tidak sepatutnya berlaku.

Ronald yang pernah menjadi Timbalan Speaker Dewan Rakyat menjelaskan soalan yang ditanyakan itu diberi kepada pihak yang berkenaan lebih awal.

“Menteri sepatutnya menyediakan jawaban dari awal,” katanya.

Ramli yang sependapat dengan Ronald kemudian berkata, kejadian seperti itu tidak wajar berlaku.

“Saya harap pihak kerajaan, ketua majlis ambil maklum perkara ini,” katanya.

Hui Ying kemudian berdiri untuk meminta maaf dan berjanji untuk tidak mengulangi tindakan tersebut.

Mengikut perintah tetap Dewan Rakyat, seseorang ahli Parlimen tidak boleh bertanya soalan tanpa notis terlebih awal, melainkan speaker ‘berpendapat bahawa ia bersifat mendesak dan berkaitan sama ada dengan perkara kepentingan awam atau pengaturan urusan awam’.

Peraturan Mesyuarat 22(2) menyatakan soalan perlu dikemukakan kepada setiausaha parlimen tidak kurang daripada 10 hari bekerja sebelum persidangan bermula.

Sementara itu pada sidang media kemudian, Ahmad Marzuk mendesak Fadhlina dan Hui Ying meletak jawatan ekoran gagal memberikan jawaban di Parlimen.

Beliau yang pernah menjadi Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri dalam kerajaan PN sebelum ini mendakwa, kerajaan membazirkan wang untuk membayar gaji kepada seorang Timbalan Menteri yang gagal memenuhi tanggungjawabnya.

“Ia suatu tugas yang sangat mudah, iaitu menjawab satu soalan.

“Maka hari ini saya mencadangkan Timbalan Menteri dan menteri yang berkenaan meletak jawatan. Ini tidak sepatutnya berlaku.

“Sepanjang ingatan saya, kejadian sebegini tak pernah berlaku dalam sejarah Parlimen kita,” katanya, lapor Malaysiakini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here