Skandal LCS: Penerusan projek kapal tempur diputuskan Kabinet

0
60

KEMENTERIAN Pertahanan (Mindef) sedang di peringkat akhir memuktamadkan cadangan penerusan projek pembinaan kapal tempur pesisir (LCS), kata Timbalan Menteri Pertahanan Adly Zahari.

Katanya, cadangan itu akan dibentangkan kepada Kabinet untuk diputuskan tidak lama lagi.

“Kami di peringkat akhir cadangan itu dan ia akan dibentangkan kepada Kabinet dalam masa terdekat.

“Perincian berkaitan (penerusan projek) akan dikongsi sebaik sahaja ia dimuktamadkan oleh Kabinet,” katanya pada sesi penggulungan kementerian bagi Rang Undang-undang Perbekalan 2023 di Dewan Rakyat, hari ini, Lapor Agenda Daily.

Menurutnya setakat ini, pendirian kementerian adalah memastikan projek LCS diteruskan, terutama selepas status pencapaian kemajuannya 94.7 peratus, berbanding 82 peratus yang diluluskan Naval Group.

Isu kapal LCS mendapat perhatian susulan pendedahan Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) yang mendedahkan tiada satu kapal pun yang berjaya disiapkan walaupun kerajaan membelanjakan RM6 bilion bagi projek tersebut yang dikurniakan kepada BNS melalui tender terbuka.

Sebahagian daripada peserta berhimpun pada Protes ‘Mana Kapal LCS’ di hadapan Kompleks beli-belah Sogo, Kuala Lumpur, baru-baru ini. GAMBAR: Warta Rakyat

Ketika awal pendedahan laporan PAC, Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Rafizi Ramli yang sekarang ini Menteri Ekonomi secara terbuka mengaitkan beberapa nama individu dalam skandal penyelewengan terbesar selepas 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Antara nama dikaitkannya ialah Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi (kini Timbalan Perdana Menteri); bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak (kini di dalam penjara); dan Datuk Seri Hishammuddin Hussein (Ahli Parlimen Sembrong).

Ketiga-tiga individu merupakan pemimpin kanan dalam UMNO dan pernah memegang portfolio Kementerian Pertahanan.

Rafizi mendakwa ratusan juta wang dalam projek tersebut hilang dan lesap akibat penyelewengan yang berlaku.

Malah, Rafizi juga memberi amaran kepada Najib supaya tidak berpura-pura tidak tahu berhubung skandal LCS kerana waktu itu beliau merupakan Perdana Menteri ketika kerajaan menandatangani perjanjian bagi projek LCS bersama Boustead Naval Shipyard Sdn. Bhd. (BNS) pada 2011 serta merupakan satu-satunya pihak yang berkuasa mempengaruhi penukaran reka bentuk kapal tersebut daripada keperluan tentera laut.

Persoalannya kini, adakah PH dan Rafizi khususnya akan meneruskan desakan supaya pesalah dalam skandal ini ke muka pengadilan atau selepas menjadi rakan baharu kepada UMNO, isu rasuah dan penyelewengan ini akan hanya diam begitu sahaja?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here