Lawatan Anwar ke Arab Saudi satu “diplomatic blunder” – Wan Fayhsal

0
205

LAWATAN rasmi Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim ke Arab Saudi dari 22 hingga 24 Mac lalu dianggap satu “blunder” atau kesilapan besar diplomasi antara Malaysia dan Arab Saudi, sekutu utama Kuala Lumpur dalam politik antarabangsa.

Ketua Jawatankuasa Hal Ehwal Antarabangsa Ahli-Ahli Parlimen Perikatan Nasional (PN), Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal berkata, penjelasan Ketua Pengarah Jabatan Komunikasi Komuniti (J-KOM), Datuk Dr Mohammad Agus Yusoff mengenai perkara itu tandanya ada krisis politik yang melatari lawatan rasmi Perdana Menteri ke Arab Saudi adalah benar.

“Macam mana Pejabat Perdana Menteri (PMO) boleh suruh Wisma Putra buat pemakluman media yang ini adalah lawatan rasmi kalau tidak dapat bertemu dengan Putera Raja merangkap Perdana Menteri Arab Saudi, YM Putera Mohamed Bin Salman (MBS)?

“Ini jelas adalah satu “blunder” diplomasi antara Malaysia dan Arab Saudi, sekutu utama kita dalam politik antarabangsa.

“Ianya tetap satu tamparan hebat ke atas Malaysia dan kami akan usulkan dalam Dewan Rakyat jawapan sebenar berhubung kegagalan lawatan rasmi ini,” katanya dalam satu kenyataan.

Mengulas lanjut, Wan Ahmad Fayhsal meminta penyokong kerajaan belajar daripada lawatan bekas Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin ketika beliau melawat Arab Saudi pada 2021.

Menurutnya, terdapat protokolnya yang perlu ada iaitu:

1.Disambut oleh Putera Raja MBS sendiri di lapangan terbang dengan karpet merah.

2.Pertemuan empat mata bersama Putera Raja MBS di Istana al-Yamamah, Riyadh.

3.Pengumuman besar dan utama berhubung hubungan dua hala Malaysia-Arab Saudi, di mana ketika PM-8 Tan Sri Muhyiddin Yassin bertemu dengan kerajaan Arab Saudi yang diwakili oleh YM Putera Raja MBS kita mendapat 10,000 kuota haji tambahan dan kemudahan urusan imigresen buat rakyat kita menunaikan ibadah Umrah dan Haji. Manakala Arab Saudi bersetuju di masa hadapan untuk tingkatkan import minyak kelapa sawit Malaysia daripada 318,000 tonnes berjumlah RM900 juta ke 500,000 tonnes.

4.Lupa satu lagi – diberi penghormatan untuk masuk ke dalam Ka’bah sepertimana Perdana Menteri Malaysia sebelum-sebelum ini.
Apa yang YB Pagoh lakukan sewaktu PM8 itulah namanya Lawatan Rasmi Negara. Mengeratkan lagi hubungan dan menambahkan manfaat antara kedua-dua buah negara.

“Dan bukan tak pernah YAB PMX dapat layanan rasmi seperti mana beliau ke Turki, Filipina, Indonesia sebelum ini. Tetapi di Arab Saudi lain pula jadinya. Mengapa jadi begini?,” soal beliau.

Terdahulu dalam penjelasannya, Dr Mohammad Agus yang memetik kenyataan Anwar berkata, sebenarnya, pimpinan Arab Saudi telah memohon supaya kunjungannya dipanjangkan selama dua hari lagi untuk meneruskan pertemuan dengan pimpinan negara itu.

Ini kerana Raja Arab Saudi dan Putera Mahkotanya telah menukar jadual mereka menjelang Ramadan.

Namun, Anwar terpaksa menolak dan berjanji akan datang lagi. Menolak kerana pada 25 Mac beliau dan Kabinet ada majlis berbuka puasa dengan Yang di-Pertuan Agong, 27 Mac lawatan sehari ke Kemboja, dan 29 Mac lawatan ke China bertemu dengan dua pemimpin besar China Xi Jinping & Li Qiang.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here