Pas hormat pembinaan rumah ibadat bukan Islam ikut peraturan

0
198

PAS Selangor membidas laporan sebuah portal berita yang mendakwa parti itu melarang sebarang pembinaan rumah ibadat bukan Islam di negeri berkenaan dan menyifatkannya cukup jahat.

Setiausaha Perhubungan Pas Selangor, Roslan Shahir Mohd Shahir berkata, laporan oleh portal Malaysiakini bertajuk “Quit politicising religion – politicians told” menggambarkan seolah parti itu bermain isu perbezaan agama.

Menurutnya, dakwaan itu kononnya Pas memperolehi sokongan politik dan mengaitkan ucapan Ahli Parlimen Kuala Langat, Datuk Dr Ahmad Yunus Hairi yang juga Pesuruhjaya Pas Selangor di Parlimen baru-baru ini.

“Ia (laporan) mendakwa gesaan Dr Ahmad Yunus agar pihak kerajaan tidak membina rumah ibadat bukan Islam berhampiran masjid sebagai bukti Pas memperalatkan agama untuk kepentingan politik.

“Pas Selangor menganggap laporan ini cukup jahat dan malah ialah yang sesungguhnya cuba mempolitikkan kenyataan jujur seorang wakil rakyat yang dalam perbahasannya mahu melihat keharmonian kaum dikekalkan dan sebarang konflik dan ketegangan sesama rakyat berbilang agama dapat dielakkan,” katanya dalam satu kenyataan.

Mengulas lanjut, Roslan Shahir berkata, Dr Ahmad Yunus merujuk kepada cadangan pembinaan baru, yang melibatkan garispanduan sedia ada yang dikeluarkan pihak perancang bandar di PBT, Jabatan Perancangan Negeri dan di Kementerian Pembangunan dan Kerajaan Tempatan dengan gesaan agar sensitiviti masyarakat setempat sentiasa diambil kira.

Katanya, dalam ucapan pada 16 Mac lalu di Parlimen, Pesuruhjaya Pas Selangor itu membawa contoh sebuah tapak di sempadan kawasan beliau iaitu di Canary Garden, Bandar Bestari Klang, di bawah Majlis Perbandaran Klang dimana sebuah rumah ibadat bukan Islam sedang dibina tanpa kelulusan di tapak yang dikelilingi kampung Melayu Islam di Sijangkang, Kuala Langat.

Penduduk di perkampungan itu katanya juga telah membuat bantahan ke PBT, malah beliau sendiri selaku wakil rakyat kerana itu, isu ini dibangkitkan di Parlimen untuk penyelesaian.

“Untuk pengetahuan Malaysiakini dan pihak yang tidak bertanggungjawab menyerang Pas dalam isu ini, Manual Garispanduan dan Piawaian Perancangan Negeri Selangor menetapkan bahawa sebarang tapak rumah ibadat perlu diwartakan di bawah seksyen 62 Kanun Tanah Negara.

“Ia juga perlu memperolehi Kebenaran Merancang dari PBT berkaitan, dalam kes ini tiada pewartawaan mahupun kelulusan diperolehi

“Manual yang sama juga menyebut, pembinaan rumah ibadat bukan Islam di Selangor hendaklah di kawasan taburan penduduk 5,000 penduduk untuk 1 tapak atau 2,600 penganut bagi 1 tapak.

“Di kawasan yang dibangkitkan ahli Parlimen Kuala Langat ini, tidak ada penduduk bukan Islam pun berhampiran kawasan berkenaan,” tegasnya.

Dalam pada itu, Roslan Shahir berkata, tindakan memutarbelit kenyataan seorang wakil rakyat di Parlimen dengan niat jahat adalah cukup dikesali.

Beliau menjelaskan, Pas tidak pernah ada masalah dengan rumah-rumah ibadat pelbagai agama termasuklah di Selangor yang ada sedia terbina sekian lama dan dapat diterima masyarakat setempat sejak awal lagi.

“Isu ini berbeza kerana ia melibatkan rumah ibadat bukan Islam yang baru, dan yang tidak mendapat kelulusan. Ia pula dibina di kawasan perkampungan Melayu Islam yang mendapat bantahan masyarakat setempat.

“Secara amnya mana-mana masyarakat tidak akan menyokong pembinaan rumah ibadat mana-mana agama sekalipun yang tidak memperolehi kebenaran pihak berkuasa tempatan dan negeri,” tegas beliau.

Sementara itu, Roslan Shahir berkata, Pas Selangor berharap sebagai portal berita yang bertanggungjawab, Malaysiakini tidak menyalurkan maklumat tidak tepat dan tidak membantu dalam pembinaan sebuah negara yang bersatu-padu dan masyarakatnya patuh serta taat pada undang-undang dan peraturan negeri dan negara.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here