Penganjuran ‘Proklamasi Melayu’ dibatalkan, ganti sidang media

0
124

SEBUAH program kontroversi menampilkan bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad yang dijadualkan hari ini dibatalkan selepas dua venue menarik balik kebenaran mereka untuk mengadakan Proklamasi Melayu.

Jurucakap penganjur, Sekretariat Tanah Air memberitahu, program berkenaan telah digantikan dengan sidang media oleh bekas Ahli Parlimen Langkawi itu di Ibu pejabat Putra, pada 3 petang ini.

Semalam, dilaporkan pihak penganjur memutuskan untuk menangguhkan acara itu selepas dua venue membatalkan kebenaran mereka untuk mengadakan program itu.

Program itu dijangka dihadiri sekurang-kurangnya 300 orang, lapor FMT.

Sekretariat Tanah Air menggambarkan dirinya sebagai sekumpulan sukarelawan Melayu berjuang untuk menyelamatkan majoriti etnik negara daripada ditakluki oleh minoriti.

Pada Jumaat lalu, Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim memberi amaran keras kepada pihak dikatakannya menggunakan kaum dan agama untuk mencetuskan perbalahan.

Beliau berkata, kerajaan tidak akan bertolak ansur dengan sebarang bentuk hasutan perkauman dan akan terus menjunjung Perlembagaan Persekutuan, berjanji akan memimpin kerajaan inklusif.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here