“Kita sedang menyaksikan pesta kezaliman yang nyata”, kata Hadi

0
162

TINDAKAN mengheret mereka yang dianggap lawan politik ke mahkamah secara terpilih dan tergesa-gesa sehingga digali habis-habisan bagi mencipta kesalahan adalah satu tindakan zalim yang nyata.

Presiden Pas, Tan Sri Abdul Hadi Awang berkata, perkara itu berlaku disebabkan agenda politik bagi meneguhkan kuasa yang salah, bukan berkonsepkan keadilan yang wajib ditegakkan dengan proses yang betul tanpa gangguan yang salah.

Tegasnya, lebih malang lagi, apabila mereka sengaja mencipta tuduhan dengan pemberitaan yang penuh dengan putar belit fasiq dan fitnah, selain saksi yang dicipta bagi menjatuhkan sesiapa sahaja kerana alasan permusuhan.

“Kita sedang menyaksikan pesta kezaliman yang nyata. Berlaku tindakan menyiasat, menahan, dan mengheret ke mahkamah sesiapa sahaja secara tergesa-gesa dan terpilih.

“Haram bertindak terhadap seseorang berpandukan berita tuduhan yang disiarkan dahulu melalui media, tanpa berhati-hati mengikut proses penyiasatan serta prosedur kehakiman yang betul dan beradab,” katanya.

Beliau berkata demikian menerusi ruangan Minda Presiden Pas bertajuk “Apabila pemimpin tidak bersifat adil” di Facebook hari ini.

Mengulas lanjut Hadi mendakwa, selepas berlaku tindakan menyiasat, menahan, dan mengheret ke mahkamah sesiapa sahaja secara tergesa-gesa dan terpilih, mereka kemudiannya bertindak menghentikan perjalanan mahkamah terhadap kawan yang akrab atau penyokongnya.

Katanya, ia walaupun kawan atau penyokong itu sudah layak diheret ke mahkamah dan sedang dalam proses perbicaraan mahkamah.

“Ketika dibawakan bukti secara bertali arus dan belum selesai proses perbicaraannya, tiba-tiba kes tersebut dihentikan,” katanya.

Addul Hadi menjelaskan, Islam menggalakkan penyelesaian secara damai tanpa melalui prosedur mahkamah yang terdapat banyak syarat dan adabnya.

Katanya ini supaya tidak terdedah kepada berlakunya kezaliman melainkan kalangan mereka yang dipelihara Allah dengan hidayah-Nya kerana hanya perkara yang benar-benar layak dibawa ke mahkamah sahaja yang diambil tindakan kehakiman.

“Kadang-kadang, nasihat yang benar dianggap salah kerana mempertahankan kezaliman yang nyata.

“Nasihat yang diberikan bagi membetulkan kesalahan dan menginsafkan golongan yang zalim adalah kewajipan orang-orang yang beriman,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here