Anggota APMM minta suapan didenda RM5,000

0
175

SEORANG anggota Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) didenda RM5,000 selepas mengaku salah meminta suapan daripada seorang pemilik kapal selepas menahan kapalnya di perairan Sepanggar, Kota Kinabalu, tiga tahun lalu.

Jazul Abdullah, 30, membuat pengakuan itu di hadapan Hakim Jason Juga ketika dihadapkan di Mahkamah Sesyen Khas Rasuah Kota Kinabalu hari ini.

Mahkamah turut menetapkan hukuman penjara enam bulan jika tertuduh gagal membayar denda, lapor Harian Metro.

Berdasarkan fakta kes, kira-kira 11 pagi pada 17 Mac 2021, pemilik kapal yang juga pengadu dalam kes itu dihubungi oleh tekong kapal mengatakan kapal miliknya ditahan APMM di perairan Sepanggar.

Ketika pemeriksaan, lesen kapalnya didapati tamat tempoh sebelum seorang anggota APMM yang memperkenalkan diri sebagai Alif kemudiannya bercakap dengan pengadu dan meminta wang sebanyak RM2,000.

Bayaran itu sebagai dorongan untuk tidak mengambil tindakan terhadap pengadu dan kapalnya.

Berikutan itu, tertuduh didakwa atas pertuduhan di bawah Seksyen 17(a) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM) 2009 dan satu pertuduhan pilihan di bawah Seksyen 165 Kanun Keseksaan.

Tertuduh mengaku salah atas pertuduhan pilihan sebelum hakim menjatuhkan hukuman penjara RM5,000 atau enam bulan penjara jika gagal membayar denda.

Pendakwaan dikendalikan Pegawai Pendakwa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Norsham Saharom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here