1,000 orang berarak ke Kedutaan Sweden bantah tindakan bakar al-Quran

0
248

HAMPIR 1,000 orang hadir berhimpun dan berarak ke Kedutaan Sweden, hari ini bagi mengutuk tindakan pelampau sayap kanan Sweden-Denmark, Rasmus Paludan membakar al-Quran, baru-baru ini.

Mereka yang hadir berarak dari Masjid As-Syakirin KLCC selepas selesai solat Jumaat, sambil melaungkan ‘Jahanam Sweden’, ‘Hidup Islam’ dan ‘Bangkit Melayu’.

Turut serta dalam himpunan dan perarakan ini adalah Timbalan Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu dan Ketua Pemuda PAS, Ahmad Fadhli Shaari.

Timbalan Presiden Bersatu, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu berucap ketika turut sama mengadakan demonstrasi aman atas penghinaan seorang ahli politik sweeden yang membakar Al-Quran di hadapan Kedutaan Swedeen, hari ini. GAMBAR: Warta Rakyat

“Kita nak tunjuk seluruh dunia dan kerajaan Sweden, perbuatan ahli politik mereka telah menyakitkan perasaan kita.

“Kita tak ada masalah dengan rakyat mereka, kita ada masalah dengan perbuatan pemimpin mereka yang menyakitkan umat Islam,” kata Faizal seperti dilapor FMT.

Pada masa sama, Ketua Penerangan Pemuda PAS, Nazir Helmi berkata, empat wakil himpunan akan menyerahkan memorandum kepada Kedutaan Sweden.

Paludan membakar al-Quran ketika tunjuk perasaan di depan Kedutaan Turki di ibu negara Sweden, Stockholm, pada 21 Januari lalu dengan kebenaran polis.

Menurut laporan Al-Arabiya, Paludan dalam permitnya menyatakan tunjuk perasaan itu adalah terhadap Islam dan cubaan Presiden Turki mempengaruhi kebebasan bersuara di Sweden.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here