Sindket pengedaran dadah di kelab malam tumpas, rampasan RM1.6 juta

0
246

Oleh ABU UBAIDILLAH RAHMAN

SATU sindiket pengedaran dadah menjadikan kondominum dan rumah mewah sebagai stor simpanan dadah sebelum diedarkan di pasaran tempatan dengan menyasarkan kelab hiburan dan kelab malam sekitar negeri ini.

Itu adalah modus operandi kegiatan pengedaran dadah dilakukan sindiket tersebut telah aktif sejak bulan Oktober tahun lalu.

Bagaimanapun sindiket berkenaan tumpas selepas polis melakukan sembilan serbuan di empat daerah pada 5 Januari lalu hingga kelmarin.

Ketua Polis Johor, Datuk Kamarul Zaman Mamat berkata, sindiket berkenaan melakukan pengedaran dan pembungkusan dadah jenis Erimin 5 yang didalangi warga asing.

“Serbuan kita lakukan sekitar Kulai, Iskandar Puteri, Seri Alam dan Mersing dalam Operasi Khas Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJ) Ibu Pejabat Polis Kontinjen Johor dan Kulai.

Antara dadah yang dirampas pihak polis di empat daerah menerusi Operasi Khas Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJ) Ibu Pejabat Polis Kontinjen Johor dan Kulai.

“Menerusi serbuan itu 14 ahli sindiket termasuk lima wanita berusia 21 tahun hingga 48 tahun ditahan. Lapan yang ditahan termasuk dalang adalah warga asing.

“Seorang daripadanya adalah ‘mastermind’ warga asing dari negara jiran yang menggunakan kereta mewah bernilai hampir RM300,000. Polis masih menjalankan siasatam dan sedang mengenal pasti ketua sindiket.

“Menerusi serbuan itu 70,004 biji pil erimin 5 seberat 22.21 kilogram bernilai RM1.66 juta berjaya dirampas. Selain itu turut dirampas, 54.70 gram syabu, 3.70 gram heroin, 2.40 gram ketamin dan 1.00 gram ganja yang keseluruhannya bernilai RM1.672 juta,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Johor di Johor Bahru hari ini.

Katanya, ujian saringan air kencing mendapati sembilan daripada 14 suspek terbabit positif dadah Methapethamine dan ketamin.

“Apa yang peliknya dadah yang kita rampas adalah Erimin 5. Erimin 5 ini digunakan sebagai dadah penenang yang biasa digunakan di kelab hiburan dan dijual pada harga RM15 sebiji,” katanya.

Kamarul Zaman menunjukkan ahli-ahli sindiket pengedaran dadah yang berjaya diberkas dalam operasi khas, selepas sidang akhbar di IPK Johor, Johor Bahru, hari ini

Menurutnya, sejumlah besar Erimin 5 yang dirampas dalam operasi itu, sekiranya terlepas boleh digunakan oleh 70,329 penagih dadah.

“Mereka (pengunjung kelab malam) menggunakan dadah Erimin 5 ini adalah untuk menurunkan kadar denyutan, memberi ketenangan an sebagainya. Selepas ambil dadah dan berhibur, mereka akan ambil erimin 5 untuk pulang supaya jadi lebih tenang,” ujar beliau.

Kata beliau lagi, sembilan daripada 14 suspek berkenaan mempunyai rekod jenayah lampau berkaitan jenayah dan dadah.

Tambahnya, polis juga menyita sebuah kereta mewah Maserati bernilai RM300,000, jam tangan jenama Rolex bernilai RM45,000 dan pelbagai barang kemas dengan nilai sitaan RM44,441.

Kesemua suspek katanya, direman selama tujuh hari bermula Isnin sehingga 21 Januari ini untuk membantu siasatan dibawah Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952. – SB

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here