Sejak bila bekas menteri ada kemudahan kereta,” Radzi persoal Anwar

0
144

NAIB Presiden Bersatu, Datuk Dr Radzi Jidin mempersoalkan kenyataan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim bahawa bekas menteri Kabinet menikmati kemudahan kereta dari kerajaan.

Radzi yang menyifatkan kenyataan Anwar sebagai fitnah turut hairan bagaimana Anwar mengumumkan membatalkan perkara itu yang menurutnya tidak wujud.

“Ini fitnah apa pula? DSAI kata, beliau telah batalkan kemudahan kereta untuk bekas-bekas menteri yang baru ini.

“Soalnya, sejak bila bekas menteri ada kemudahan kereta? Batalkan perkara yang tak wujud?

“Bantu banteras fitnah ini, tolong kongsi-kongsikan,” kata ahli Parlimen Putrajaya itu menerusi kenyataan di Facebook, hari ini.

Beliau turut berkongsi video kenyataan dibuat Anwar mengenai perkara itu baru-baru ini.

Anwar dipercayai merujuk kenyataan bekas Ahli Parlimen Kangar, Noor Amin Ahmad bahawa, perbelanjaan negara boleh dijimatkan sekiranya pencen bekas anggota Jemaah Menteri dimansuhkan.

Menurut Anwar yang juga menteri kewangan, setakat ini, tindakan yang boleh dilaksanakan sebagai langkah penjimatan adalah membatalkan kemudahan kereta untuk bekas menteri.

“Setakat ini, (langkah) itu lebih baik (kerana) melibatkan peraturan pentadbiran dan tidak melibatkan Perlembagaan,” katanya.

Namun Anwar menjelaskan, cadangan memansuhkan atau mengurangkan pencen bekas anggota Jemaah Menteri tidak munasabah kerana perkara berkaitan pencen termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here