Mahkamah benarkan LHDN tuntut cukai RM1.054 bilion daripada Jho Low

0
260

MAHKAMAH Tinggi Pulau Pinang menerusi penghakiman terus semalam membenarkan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) membuat tuntutan cukai sebanyak RM1,053,972,936.58 daripada ahli perniagaan dalam buruan, Low Taek Jho atau Jho Low.

Pesuruhjaya Kehakiman, Kenneth Yoong Ken Chinson St. James membenarkan permohonan LHDN itu dengan faedah lima peratus setahun dari tarikh penghakiman dengan kos RM15,000.

LHDN tahun lalu mengemukakan saman itu terhadap Jho Low selepas ahli perniagaan berkenaan didakwa gagal mengemukakan penyata cukai bagi tahun 2013 dan 2014 sebanyak RM1,053,972,936.58.

Dalam penghakimannya, Kenneth berkata, mahkamah tidak boleh menerima pembelaan Jho Low yang mana beliau tidak mempunyai akaun di Malaysia dan tidak menjalankan apa-apa perniagaan di Malaysia dalam menolak tuntutan saman daripada LHDN itu.

“Saya dengan itu membenarkan permohonan LHDN memasukkan penghakiman sebanyak RM1,053,972,936.58 dengan faedah 5 peratus setahun dari tarikh penghakiman hingga tarikh realisasi penuh,” katanya dalam penghakiman sebanyak 60 muka surat.

Tahun lalu, LHDN turut memfailkan saman terhadap Eric Tan Kim Loong yang didakwa sebagai sekutu Jho Low memintanya membayar cukai pendapatan berjumlah RM68 juta.

Media sebelum ini melaporkan Eric Tan merupakan sekutu rapat Jho Low dan turut terlibat dalam transaksi berbilion ringgit dalam skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Tuntutan sama turut dibuat LHDN terhadap dua lagi `rakan’ Jho Low iaitu bekas pengarah 1MDB, Casey Tang Keng Chee dan bekas pegawai undang-undang 1MDB, Jasmine Loo Ai Swan tahun lalu membabitkan tunggakan cukai pendapatan berjumlah RM9.3 juta.

Semalam, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur turut menjatuhkan hukuman penjara terhadap Jho Low dan bapanya, Tan Sri Larry Low Hock Peng kerana menghina mahkamah dan memerintahkan mereka membayar kos RM5,000 akibat tidak mematuhi dua perintah injunksi yang dikeluarka

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here