Saksi dedah Siti Bainun pernah dapatkan ubat rawatan terkena air panas

0
236

SAKSI pendakwaan ke-16 kes dera melibatkan pengasas Rumah Bonda, Siti Bainun Ahd Razali memberitahu Mahkamah Sesyen bahawa tertuduh pernah datang ke kliniknya bagi mendapatkan ubat rawatan akibat terkena air panas.

Memetik laporan Astro Awani, Dr Rashid Khan Khan Mohamad mendedahkan perkara itu ketika pemeriksaan utama oleh Timbalan Pendakwa Raya, Fazeedah Faik di hadapan Hakim Izralizam Sanusi hari ini.

Jelas Dr Rashid Khan, tertuduh telah datang ke Klinik Setapak dan Surgeri pada 2 Jun 2021 mengadu anaknya tersimbah air panas pada 9 Mei 2021 dan ingin mendapatkan ubat berkenaan.

Selain itu, Siti Bainun jelas saksi turut mahu mendapatkan ubat untuk dirinya sendiri.

Tambahnya, beliau telah memberikan ubat iaitu dua jenis tablet voltaren dan motilion untuk tertuduh, manakala combidem cream dan tablet pirton untuk anak tertuduh.

Bagaimanapun Dr Rashid Khan memberitahu bahawa beliau hanya berjumpa Siti Bainun dan tidak berjumpa dengan Bella ketika itu.

Pemberian ubat itu kata saksi hanya berdasarkan keterangan diberikan tertuduh ketika itu tanpa sebarang gambar kecederaan mangsa ditunjukkan kepadanya.

Sementara itu, dalam soal balas peguam mewakili Siti Bainun, Nur A’minahtul Mardiah Md Nor sama ada menjadi amalan doktor memberikan ubat tanpa berjumpa pesakit, Dr Rashid menafikan perkara itu.

Jelasnya, ketika itu kliniknya berdepan jumlah pesakit yang ramai ekoran pandemik COVID-19 sehingga menyebabkan klinik memberikan ubat kepada penjaga berdasarkan rekod perubatan sedia ada.

Ditanya sama ada saksi mengetahui bahawa Siti Bainun datang ke klinik berkenaan bersama Bella dan individu dipanggil Ina, Dr Rashid Khan menjawab tidak tahu.

Turut dicadangkan peguam bela bahawa Bella resah apabila menunggu lama di dalam klinik berkenaan sebelum dibawa keluar oleh Ina dan dimasukkan ke dalam kereta, saksi menjawab tidak tahu.

Bagaimanapun saksi bersetuju kliniknya dilengkapi kamera litar tertutup (CCTV) di ruang menunggu dan kawasan luar klinik.

Namun jelasnya, rakaman CCTV itu tidak diminta pegawai penyiasat polis.

Siti Bainun, 30, menghadapi dua pertuduhan iaitu mengabai dan menganiaya remaja perempuan itu sehingga menyebabkan mangsa mengalami kecederaan fizikal serta emosi antara Februari dan Jun 2021 di sebuah kondominium di Wangsa Maju, ibu negara.

Mengikut pertuduhan dibawah Seksyen 31(1)(a) Akta Kanak-Kanak 2001, tertuduh boleh dijatuhi hukuman maksimum penjara 20 tahun atau denda RM50,000 atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here