Remaja 17 tahun pecah rekod juruterbang termuda terbang solo keliling dunia

0
303

MACK Rutherford, 17, mendarat di Sofia, Bulgaria pada Rabu selepas memecahkan rekod dunia sebagai juruterbang termuda terbang solo ke seluruh dunia.

Pencapaiannya mendapat pengiktirafan Guinness World Records, yang memberikannya dua sijil sejurus selepas mendarat: individu termuda (lelaki) mengelilingi dunia dengan pesawat secara solo, dan individu termuda (lelaki) mengelilingi dunia dalam pesawat ringan mikro secara solo.

Rutherford berlepas dari Sofia pada 23 Mac lepas dan mendarat semula di sini selepas terbang melalui 52 negara dan mencatat kira-kira 250 jam masa penerbangan.

Beliau bermula dan menamatkan penerbangannya di Bulgaria kerana mendapat penajaan daripada syarikat Bulgaria ICDSoft.

“Perjalanan lima bulan dan hakikat bahawa saya berlepas dan kembali ke Bulgaria adalah “sangat menakjubkan”, Rutherford memberitahu pemberita selepas mendarat.

“Saya sangat gembira. Ini satu perjalanan yang sangat menarik dan mengagumkan.”

Terdapat beberapa saat “yang mencemaskan” sepanjang perjalanan itu, katanya, tetapi ia tidak melunturkan semangatnya.

Rutherford, seorang juruterbang Belgium-British, dilahirkan pada 21 Jun 2005, capai usia 17 tahun semasa perjalanan itu. Beliau menetap di Belgium.

“Saya bercita-cita mahu terbang sejak berumur 11 tahun, dan telah terbang ratusan jam bersama ayah saya, yang merupakan juruterbang profesional,” katanya.

“Ketika saya berumur 15 tahun, saya menerima lesen juruterbang pesawat ringan mikro menjadikan saya pada masa itu juruterbang termuda di dunia. Sejak itu, saya juga telah melakukan dua penerbangan lintas Atlantik.”- BERNAMA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here