Polis berkas ‘Geng Ed Sawit’ ketika tidur

0
119

POLIS memberkas tiga ‘Geng Ed Sawit’ di sebuah rumah di kawasan Merbok, di Sungai Petani, semalam.

Kejayaan menahan tiga lelaki pada pukul 10 pagi itu merungkai misteri kehilangan buah sawit yang menghantui pemilik ladang sebelum ini.

Anggota dari Bahagian Risikan/Operasi/Rekod Jenayah (D4) Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kedah melakukan intipan selama dua minggu.

Ketua Polis Kedah, Datuk Wan Hassan Wan Ahmad berkata, ketika serbuan dilakukan, kesemua suspek sedang tidur dan tidak menyedari kehadiran polis.

“Hasil serbuan itu, polis turut merampas barang yang dipercayai digunakan suspek dalam kegiatan mencuri buah sawit seperti parang pemotong sawit, sebuah motosikal jenis Honda dan sejumlah resit jualan buah sawit,” katanya memetik laporan Astro Awani, hari ini.

Katanya, pemeriksaan lanjut turut mendapati motosikal itu dilaporkan hilang pada tahun 2019 di Kuala Muda berikutan nombor enjin motosikal terbabit sudah dicanai dan diubah nombor pendaftarannya.

Siasatan awal ke atas suspek turut mengaku melakukan aktiviti curi buah kelapa sawit ini sebanyak tiga kali di kawasan Merbok, Semeling dan Bedong, katanya.

“Siasatan lanjut masih diteruskan untuk mengenal pasti pembabitan kumpulan ini dengan beberapa kes kehilangan curi sawit yang lain,” ujarnya.

Jelas Wan Hassan, hasil semakan mendapati ketiga-tiga suspek berusia 27 hingga 34 tahun itu mempunyai rekod jenayah lampau berkaitan curi lembu, curi kenderaan dan dadah.

Kes disiasat mengikut Seksyen 379 Kanun Keseksaan (KK) dan 379A Kanun Keseksaan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here