[VIDEO] Netizen kecam sekolah jemput Haqiem Stopa

0
385

NETIZEN mempersoalkan kewajaran sebuah sekolah di Kuala Lumpur, menjemput personaliti media sosial, Haqiem Stopa untuk memberi motivasi kepada para pelajar di sekolah tersebut.

Persoalan itu timbul selepas Haqiem Stopa memuatnaik sebuah video pada Selasa di aplikasi TikTok, berkenaan program berkenaan yang dikatakan berlaku di salah sebuah sekolah di Sungai Besi Kuala Lumpur.

Daripada video itu dapat dilihat kehadiran Haqiem Stopa disambut oleh guru sebelum dibawa ke dewan yang dipenuhi pelajar. 

Menjengah di ruangan komen, lebih 80 peratus daripada hampir 6,000 komen di video tersebut mempersoalkan kewajaran tindakan sekolah berkenaan.

Netizen berpendapat tindakan sekolah tersebut kurang bijak dan tersilap memilih personaliti untuk membuat sesi motivasi di sekolah berkenaan.

Netizen turut berpendapat individu seperti itu tidak sepatutnya diberikan tempat dan dijadikan contoh kepada remaja bimbang mendatangkan pemahaman negatif dalam pemikiran mereka.

“Siapa pengetua, cikgu sekolah ni? Banyak soalan nak tanya dekat cikgu-cikgu ni,” soal Insan Kerdil.

“Pelik-pelik la, nanti semua ikut merempit,” kata Aadham Zaini.

“Mungkin nak jemput pakar motivasi tak ada modal, ambilla yang tak seberapa nak pakar,” kata Mrfximxn.

“Berlumpa di highway adakah patut jadi ikon di sekolah?,” soal Templer54.

“Harap Kementerian Pelajaran Malaysia dapat beri penjelasan kenapa ikon yang macam ni dijemput, walhal tiada langsung sumbangan dan benda yang dia sumbangkan pada negara dan yang dapat dicontohi oleh pelajar,” kata Azri Hamdan.

“Sekolah apa yg buat benda macam ni? Macam mana boleh pengetua lepaskan benda macam ni jadi dekat sekolah? Buat malu!” tegas Hanis Hadi.

“Kesian pelajar-pelajar sekolah dapat pengurusan sekolah yang macam ni,” kata Farah Anis.

“Nak hantar anak pergi sekolah pun dah tiada fungsi sekarang. Tenat sangat dah,” kata Mohd Fawzan Kamarudin.

Sebelum ini Timbalan Menteri Perpaduan Negara, Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal, turut dikecam netizen dan warta dunia permotoran negara ekoran tindakannya melabelkan Haqiem Stopa sebagai ikon permotoran negara. – SB

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here