3,000 Paxlovid sebagai persediaan rawat jemaah haji

0
380

SERAMAI 255 petugas perubatan akan dihantar ke Arab Saudi bagi membantu Tabung Haji (TH) melancarkan perjalanan ibadah haji tahun ini.

Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin berkata, jumlah itu merangkumi 128 petugas berpengalaman menyertai operasi sebelum ini manakala 127 adalah petugas baharu.

Katanya, kumpulan petugas perubatan itu terdiri daripada pelbagai skim perkhidmatan seperti perubatan, farmasi, jururawat, pembantu perawatan kesihatan dan penjagaan spiritual.

“Seperti tahun sebelum ini, petugas perubatan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) akan membantu mengendalikan kes berkaitan perubatan yang dihadapi jemaah haji selain turut mengoperasikan fasiliti kesihatan sepanjang berada di tanah suci.

“Susulan daripada risiko penularan Covid-19, KKM juga membekalkan sebanyak sekurang-kurangnya 3,000 ubat antiviral Paxlovid sebagai persediaan merawat jemaah haji yang dijangkiti semasa berada di tanah suci.

“Ubat antiviral ini akan diberikan kepada jemaah haji yang positif Covid-19 dengan memenuhi kriteria yang ditetapkan,” katanya menerusi satu kenyataan media, pada Jumaat.

Khairy berkata, petugas perubatan KKM akan menilai kesesuaian pesakit sebelum boleh dimulakan dengan rawatan ubat Paxlovid.

Tambahnya, selain rawatan ubat Paxlovid, langkah pencegahan dan kawalan infeksi akan dipertingkatkan bagi mengawal penularan Covid-19 dan penyakit berjangkit yang lain.

“Kerajaan sudah meluluskan RM5 juta bagi pembiayaan perbelanjaan perkhidmatan kesihatan jemaah haji Malaysia tahun ini,

“Pembiayaan itu merangkumi perolehan ubat dan alat perubatan serta tambang penerbangan dan elaun petugas perubatan,” katanya.

Khairy berkata, KKM juga menyarankan bakal jemaah haji terutamanya berusia 60 tahun ke atas dan individu dewasa berusia 18 hingga 59 tahun yang mempunyai risiko klinikal penyakit teruk untuk mendapatkan dos penggalak kedua sebelum berangkat.

Katanya, langkah ini bagi memberikan perlindungan optimum daripada jangkitan Covid-19 yang teruk sehingga menyebabkan kematian. – SB

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here