Sindiket curi kenderaan lama tumpas, 9 lelaki ditahan polis

0
341

Oleh WARTAWAN SATU BERITA

POLIS Pulau Pinang berjaya menumpaskan sindiket mencuri kenderaan yang menyasarkan kereta model lama, motosikal dan lori yang aktif menjalankan kegiatan itu di negeri tersebut serta di Kedah dan Perak.

Sindiket itu ditumpaskan menerusi Op Lejang Mutiara yang dijalankan pada 2 hingga 8 April lalu yang mana seramai sembilan lelaki tempatan yang kebanyakannya bekerja sebagai mekanik berusia 31 hingga 40 tahun turut ditahan.

Timbalan Ketua Polis Pulau Pinang, Datuk Fisol Salleh berkata, kesemua suspek berjaya diberkas di Seberang Perai Tengah (SPT); Bedong dan Kuala Ketil, Kedah.

Dalam operasi itu tambah beliau, polis turut merampas tiga buah lori, tiga buah kereta, lima buah motosikal dan sebuah enjin kereta yang dianggarkan bernilai RM150,000.

Ujarnya, turut dirampas di salah sebuah rumah sewa yang didiami suspek di Bedong, Kedah adalah dua pistol tiruan, tujuh unit telefon bimbit, enam rangkai kunci pelbagai jenis kenderaan dan sepasang gari.

Fisol melihat beberapa motosikal yang dicuri, selepas sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Pulau Pinang hari ini.

“Kesemua suspek yang mempunyai rekod jenayah lampau disyaki aktif menjalankan kegiatan curi kenderaan sejak awal tahun ini.

“Modus operandi mereka adalah mencuri kenderaan lama dengan cara menggunakan peralatan ‘master key’ dan kenderaan curi itu akan diberikan kepada ahli kumpulan yang bekerja sebagai mekanik untuk dileraikan serta dicanaikan nombor casis,” katanya dalam sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Pulau Pinang hari ini.

Menurut Fisol, pihaknya percaya sindiket itu mencuri kenderaan lama untuk dijadikan alat ganti kenderaan dan ujian air kencing ke atas suspek juga mendapati empat daripada mereka positif methamphetamine.

Jelas beliau, dengan penahanan suspek itu polis percaya berjaya menyelesaikan 18 kes curi kenderaan lama iaitu 13 kes yang dilaporkan di sekitar Pulau Pinang manakala lima kes di Perak dan Kedah.

“Kes ini disiasat mengikut Seksyen 379A (1) Kanun Keseksaan kerana kesalahan mencuri kenderaan motor dan jika sabit kesalahan boleh dihukum penjara selama tujuh tahun dan dikenakan denda,” katanya. – SB

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here