Pesara rugi lebih setengah juta diperangkap ‘Mastura’

0
247

SEORANG pesara kerajaan dari Kuala Terengganu mengalami kerugian sejumlah RM532,800 apabila wang persaraan serta gadaian barangan kemas milik isterinya lesap setelah menjadi mangsa sindiket penipuan Macau Scam.

Kejadian dikatakan bermula apabila lelaki berusia 65 tahun itu menerima panggilan daripada individu yang memperkenalkan diri sebagai ‘Mastura’ pada Oktober tahun lalu.

Menurut Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Terengganu, Superintendan M. Zambri Mahmud, suspek pada mulanya menghubungi mangsa, memaklumkan nama lelaki itu berada dalam senarai perhatian Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN).

Menurut beliau, selain itu suspek turut mendakwa mangsa terbabit dalam pengubahan wang haram sebelum mengarahkannya membuka satu akaun baharu dengan memberikan semua maklumat peribadi dan akaun kepadanya, lapor Berita Harian.

Menurut M Zambri, mangsa yang ketakutan akur dengan arahan diberikan apabila bertindak mengeluarkan semua wang simpanannya selain turut menggadai barangan kemas isterinya sebelum wang diperoleh dimasukkan ke dalam akaun yang baharu dibuat.

Katanya, pada mulanya, mangsa tidak mengesyaki apa-apa namun menyedari ditipu apabila mendapati duit yang ada dalam akaun berkenaan dikeluarkan tanpa pengetahuannya.

Beliau berkata, cubaan mangsa menghubungi suspek juga gagal sebelum mengambil keputusan membuat laporan di Balai Polis Kuala Terengganu pada Selasa lalu.

Ujarnya, siasatan lanjut sedang dijalankan dan kes disiasat mengikut Seksyen 420 kanun keseksaan kerana menipu.

Sehubungan itu, M. Zambri mengingatkan orang ramai supaya berhati-hati sekiranya menerima panggilan telefon daripada individu yang mengaku daripada penguat kuasa, bank atau mana-mana agensi kerajaan.

“Orang ramai dinasihatkan agar membuat semakan terlebih dahulu sekiranya menerima panggilan seperti ini selain tidak sewenang-wenang memberi maklumat peribadi dan perbankan kepada individu tidak dikenali,” ujar beliau.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here