[VIDEO] Bukit Jelutong kembali banjir

0
610

HUJAN lebat kembali turun sejak awal pagi tadi di sekitar Selangor menjadi kebimbangan sebahagian besar penduduk khususnya di kawasan yang terjejas akibat banjir sejak Jumaat lalu.

Hujan dilaporkan turun di sekitar Shah Alam, Kuala Selangor, Klang, Gombak, Hulu Langat, Kuala Langat, Sabak Bernam dan Sepang.

Malah, terdapat kawasan yang sebelum ini surut selepas dilanda banjir seperti di Bukit Jelutong kembali dinaiki air terutama di susur ke Plaza Tol Shah Alam dari Lebuhraya Guthrie.

Kawasan berkenaan sebelum ini ditutup kira-kira 24 jam sebelum kembali dibuka semalam akibat hujan lebat lebih dua hari bermula 17 Disember lalu.

Hal berkenaan menyebabkan berlaku kesesakan di Lebuhraya Guthrie sebelum susur Bukit Jelutong arah Pusat Bandar Shah Alam.

Menurut laporan daripada ciapan @Plustrafik, beberapa lorong keluar dan satu lorong masuk di Plaza Shah Alam ditutup dan pengguna dinasihatkan menggunakan laluan lain.

Dalam pada itu, Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat (JBPM) Selangor, Norazam Khamis  berkata, banjir melanda di Batu Arang, Rawang dengan peningkatan air dilaporkan pada paras betis.

“Benar berlaku banjir di kawasan penduduk sehingga paras betis. Penduduk setempat dinasihatkan berpindah, namun masih belum mahu berpindah ke kawasan selamat.

“Pihak bomba membuat pemantauan dan bersedia dengan logistik sekiranya pemindahan dibuat,” katanya. – SB

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here