Bersatu bandingkan ‘rayuan tergesa-gesa’ peguam negara dalam kes Muhyiddin dengan Zahid

0
177

BERSATU hari ini mempersoalkan rayuan tergesa-gesa dibuat oleh peguam negara ke atas keputusan Mahkamah Tinggi yang membatalkan empat pertuduhan terhadap Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Tan Sri Muhyiddin Yassin, membandingkannya dengan prosedur kes membabitkan Timbalan Perdana Datuk Seri Menteri Ahmad Zahid Hamidi yang dikatakan perlahan seperti “siput”.

Timbalan Pengerusi Biro Perlembagaan dan Undang-undang Bersatu, Sasha Lyna Abdul Latif berkata fakta bahawa Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur membebaskan Muhyiddin menunjukkan pertuduhan yang dibuat meraka adalah “lemah dan rapuh”.

“Bagaimanapun, pada hari yang sama, peguam negara sendiri mengumumkan melalui kenyataan umum bahawa beliau telah memfailkan notis rayuan terhadap pembebasan Muhyiddin,” katanya.  

“Mengapa perlu tergesa-gesa memfailkan rayuan tanpa mempertimbangkan terlebih dahulu alasan yang diberikan oleh mahkamah, yang jelas menyatakan bahawa pertubuhan berkenaan, iaitu parti politik, tidak termasuk dalam kategori atau maksud organisasi dan/atau bersekutu di bawah Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia?”

Muhyiddin didakwa menggunakan kedudukannya sebagai perdana menteri dan presiden Bersatu ketika itu bagi mendapatkan rasuah untuk parti itu daripada tiga syarikat – Bukhary Equity Sdn Bhd, Nepturis Sdn Bhd dan Mamfor Sdn Bhd – serta daripada Azman Yusoff.

Beliau didakwa melakukan kesalahan itu di Pejabat Perdana Menteri di Putrajaya antara 1 Mac 2020 dan 20 Ogos 2021. 

Hakim Muhammad Jamil Hussin, dalam penghakimannya, memutuskan bahawa pertuduhan adalah kabur, cacat dan tidak berasas kerana mereka tidak menyatakan butiran kesalahan yang dilakukan. 

Peguam Negara Tan Sri Idrus Harun kemudian berkata bahawa Jabatan Peguam Negara memfailkan rayuan terhadap keputusan mahkamah itu. 

Beliau juga berkata tiga pertuduhan lain di bawah undang-undang anti-pengubahan wang haram kekal terhadap Muhyiddin.

Sasha berkata “kepantasan dan tergesa-gesa” Idrus memfailkan notis rayuan itu adalah berbeza dengan cara AGC menangani rentetan pertuduhan rasuah terhadap Zahid. 

“Dalam beberapa bulan sejak Pakatan Harapan-Barisan Nasional mengambil alih kuasa selepas pilihan raya umum November 2022, kes Zahid berjalan seperti siput. 

“Malah ketua pendakwa raya Raja Rozela disingkirkan secara mengejut daripada kes itu, walaupun persaraannya hanya berkuat kuasa pada November tahun ini,” katanya merujuk kepada Raja Rozela Raja Toran, yang mengetuai kes Zahid sejak dari awal.

Bagaimanapun, Idris baru-baru ini memaklumkan penyingkiran Raja Rozela adalah kerana beliau memohon untuk bersara awal.

“Sejak April tahun ini kes itu telah ditangguhkan sementara menunggu representasi oleh Zahid untuk pertuduhan digugurkan.

“Nampaknya tiada apa-apa tergesa-gesa yang ditunjukkan sekarang dalam kes Muhyiddin.” 

Mendakwa Idrus dan kerajaan mengamalkan sikap berat sebelah dalam menangani kes-kes ini, Sasha berkata kerajaan tidak boleh berpura-pura tidak ada kaitan dengan keputusan peguam negara.

“Kerajaan bertanggungjawab kepada orang ramai atas tindakan peguam negara,” katanya, lapor MalaysiaNow.

“Ini lebih-lebih lagi kerana Zahid adalah sekutu politik utama Perdana Menteri Anwar Ibrahim, yang mana peguam negara menjawab terus.” 

Mengambil maklum komen Idrus bahawa tiga pertuduhan lain terhadap Muhyiddin masih kekal, beliau berkata adalah tidak perlu untuk menunjukkan perkara ini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here