Ahli Parlimen PN tidak lagi bertanding dalam PRN di Kedah

0
181

DUA Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Perikatan Nasional (PN) di Kedah yang menjadi Ahli Parlimen setelah menang dalam Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) tidak akan bertanding dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) yang bakal berlangsung tidak lama lagi. 

Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md. Nor berkata, selain kedua-dua individu berkenaan, terdapat juga ADUN-ADUN lain dalam PN yang menyatakan hasrat untuk tidak lagi bertanding dalam PRN kali ini. 

“ADUN Pas pun ada, ADUN Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) pun ada (tak mahu bertanding dalam PRN kali ini). Orang Pas ini tawaduk, tak boleh tawarkan diri dan kalau tak dipilih, maka tak datanglah beban. 

“ADUN PN yang dah jadi Ahli Parlimen pun dah nyatakan hasrat tak mahu bertanding, berilah kepada orang lain pula untuk jadi calon,” katanya pada sidang akhbar selepas mempengerusikan Mesyuarat Exco di Wisma Darul Aman di Alor Setar, hari ini. 

Ketika ini terdapat dua ADUN Kedah dari PN yang turut bergelar Ahli Parlimen iaitu Datuk Ku Abdul Rahman Ku Ismail (Ahli Parlimen Kubang Pasu) dan Datuk Azman Nasrudin (Ahli Parlimen Padang Serai).

Ku Ismail yang merupakan ADUN Guar Chempedak memegang jawatan exco sebagai Pengerusi Jawatankuasa Industri dan Pelaburan, Sains, Teknologi dan Inovasi serta Pengajian Tinggi negeri manakala Azman pula yang merupakan ADUN Lunas, merupakan Pengerusi Jawatankuasa Pertanian, Industri Makanan, Perusahaan Perladangan, Komoditi, Pengangkutan dan Hal Ehwal Masyarakat India negeri

Muhammad Sanusi menambah, dalam Pas, keputusan untuk menjadi calon tidak terletak pada batang tubuh mana-mana individu.

“Kalau parti kata ‘kamu bertanding’, maka kena bertandinglah. Etika kami begitu kerana apabila diputuskan jemaah, maka jadi kewajipan untuk mereka pikul amanah tersebut.  Hal itu termasuklah mereka yang kata tak mahu bertanding. Ada kemungkinan parti arahkan dan kalau dah diputuskan begitu, maka jadi satu kewajipan buat individu berkenaan,” katanya. 

Menurutnya, senarai nama calon akan ditapis oleh Majlis Syura dari ‘bank’ calon yang ada di setiap DUN. 

“Satu DUN mungkin ada tiga atau empat nama. Maka Majlis Syura akan putuskan siapa yang layak untuk diketengahkan,” katanya. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here